Gemeente Utrecht


2006 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
118 Vragen van mevrouw drs. F.I. van Iperen en mevrouw R. Dibi
(vragen binnengekomen op 29 september 2006)


Schriftelijke vragen Asieldossiers afgehandeld

In Trouw van vrijdag 29 september jl. staat een artikel waarin minister Verdonk van vreemdelingenzaken aangeeft dat zij de extra dossiers afgehandeld heeft van asielzoekers die nog onder de oude vreemdelingenwet vallen. Een meerderheid van de tweede kamer had geëist dat voor 1 oktober 2006 alle asielaanvragen die onder de oude wet vallen afgehandeld zouden zijn. In het krantenartikel staat dat dit gelukt is.

De PvdA fractie is erg begaan met de situatie van de asielzoekers in Utrecht. Het feit dat er nog steeds een grote groep asielzoekers in Utrecht is die al jarenlang in een onzekere situatie zit en het feit dat veel van de kinderen in Nederland zijn geboren vinden wij een onacceptabele situatie!

Op donderdag 28 september heeft de PvdA-fractie een bezoek gebracht aan het asielzoekerscentrum en daar met een groep asielzoekers gepraat. Zij vallen onder de oude vreemdelingenwet en hebben tot op heden geen duidelijkheid omtrent hun situatie.

De PvdA was dan ook erg verbaasd over het artikel in Trouw een dag later, waarin de minister beweert alle dossiers afgehandeld te hebben. Dit is gezien onze ervaringen onjuist.

Dit brengt ons tot de volgende vragen:

1. Is het college bekend met het krantenartikel in de Trouw en de eis van de tweede kamer om voor 1 oktober alle dossiers van asielzoekers (die onder de oude vreemdelingenwet vallen) afgehandeld te hebben?
2. Is het college bekend met het feit dat er in Utrecht nog een groep asielzoekers woont die onder de oude vreemdelingenwet valt en die nog steeds geen duidelijkheid heeft over hun situatie?
3. Zo ja, kan het college aangeven om hoeveel mensen het gaat, waar zij wonen en wat het college eraan gaat doen om deze groep asielzoekers alsnog de duidelijkheid te verschaffen die is toegezegd door minister Verdonk?
4. De PvdA heeft altijd gepleit voor een generaal pardon, is het college met ons van mening dat deze groep Utrechtse asielzoekers in aanmerking dient te komen voor een generaal pardon?


Namens de fractie van de PvdA

Frauke van Iperen
Bouchra Dibi


---- --