Vlaamse Overheid

Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van vrijdag 29 september 2006

Psychologen trekken met expertise naar rusthuizen

Vlaams minister van Welzijn Inge Vervotte trekt 175.000 euro uit om psychologen in te zetten in rusthuizen. Geestelijke Gezondheidszorg tot bij de ouderen brengen is belangrijk, want ze zijn om verschillende redenen een kwetsbare groep. Ze krijgen te maken met verliezen, vereenzaming, fysieke klachten die vaak ook mentale gevolgen hebben. Ouderen zijn bovendien een moeilijk te bereiken groep voor de Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg, onder meer omdat ze minder mobiel zijn. Met de 175.000 euro voor 10 proefprojecten kunnen de rusthuizen nu psychologische expertise inwinnen bij de centra, zodat een psycholoog ter plaatse komt.

Met welke vragen worden zorgverleners zoal geconfronteerd?

Een van de belangrijkste thema's bij zorgverleners is het verschil maken tussen een oudere die aan dementie lijdt of een oudere die kampt met een depressie. De meest voorkomende problematiek bij ouderen tot 75 jaar is depressie. Vanaf 75 jaar is de meest voorkomende aandoening dementie. 1 op de 5 rusthuisbewoners heeft depressieve symptomen, 1 op de 10 rusthuisbewoners maakt een ernstige depressie door. Vaak is het voor zorgverleners niet eenvoudig om de juiste diagnose te stellen. Is het dementie, een depressie, of allebei?

Wat doet de psycholoog/psychiater ?

Na een vraag van de arts uit het rusthuis komt de psycholoog of psychiater van het C.G.G. ter plaatse. Hij stelt een diagnose en geeft advies aan de arts en de zorgverleners. Is er specifieke medicatie of therapie nodig? Uiteraard verloopt een eventuele therapie anders: het tempo is wat rustiger, de onderwerpen zijn verschillend. De psychologen en psychiaters nemen ook deel aan de teamvergaderingen, besprekingen van de patiënten en geven vorming aan het rusthuispersoneel rond de eerder genoemde thema's. Uiteraard kan de oudere ook nog steeds op eigen initiatief naar één van de centra gaan.

Minister Vervotte: "Ouderen in een rustoord komen soms terecht in moeilijke situaties van afhankelijkheid en verlies van zelfstandigheid. Dikwijls gaat dit gepaard met toenemende stress en angst. Wanneer deze problemen ernstig worden, is het noodzakelijk dat de bewoners kunnen terugvallen op een aangepaste psychosociale begeleiding. De levenskwaliteit van een rusthuisbewoner wordt ook door zijn psychisch welbevinden bepaald. We willen daarom de psychologische en psychiatrische expertise van de Centra voor Geestelijke Gezondheid tot bij hen brengen. Dit moet aan de zorgverleners in de rusthuizen toelaten om beter in te spelen op de specifieke psychosociale noden."

Voor meer informatie kunt u terecht bij:

Dhr. Hans Seeuws, woordvoerder van minister Vervotte Tel.: 02 552 64 00
Gsm: 0476 32 30 30
E-mail: persdienst.vervotte@vlaanderen.be

Lees meer op: http://www.vlaanderen.be/servlet/Satellite?cid=1159497092973&pagename=nieuwsberichten%2FNB_Nieuwsbericht%2FNieuwsbericht