MINDEF: Tentoonstelling toekomstige vliegende systemen

Ministerie def

http://www.mindef.nl

De tentoonstelling Toekomstige bemande en onbemande vliegende systemen is vanaf 27 september 2006 in het Defensie Voorlichtingscentrum te zien.

Het luchtwapen is een belangrijk middel om militaire doelstellingen te realiseren, zowel in de lucht, op zee en op de grond. Technologische en operationele ontwikkelingen binnen het luchtwapen verlopen zeer snel. Zo zal Defensie binnen afzienbare tijd overgaan tot de aanschaf van onbemande vliegtuigen die gedurende een lange tijd op middelbare hoogte kunnen worden ingezet voor waarneming, verkenning en doelaanwijzing. Deze onbemande vliegtuigen kunnen de vergaarde informatie direct doorsturen naar andere vliegtuigen of grondstations. Ook voor bemande systemen zal er komende jaren veel veranderen.

Bij de luchtmacht wordt sinds het eind van de jaren zeventig gevlogen met de F-16. Dit jachtvliegtuig is vanaf 2010 aan het eind van de technische, economische en operationele levensduur. Na een zorgvuldige selectie is geconcludeerd dat de op dit moment in ontwikkelingsfase verkerende F-35 Joint Strike Fighter (JSF) het meest geschikte toestel voor de beste prijs is voor opvolging van de F-16. Sinds 2002 neemt Nederland, met nog een aantal andere partners, deel aan de ontwikkeling van dit nieuwe jachtvliegtuig.

In het Defensie Voorlichtingscentrum wordt, naast een schaalmodel 1:10 van een F-35 JSF, op grote panelen en in een aantal animatiefilms een toelichting gegeven op de toekomstige rol van bemande en onbemande vliegtuigen. In de tentoonstelling wordt met name de onderlinge samenwerking van de verschillende vliegende systemen als onderdeel van een netwerk duidelijk gemaakt.

Het Defensie Voorlichtingscentrum is geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 13.00 uur en van 14.00 tot 16.00 uur.