Time : 16:00:00
Date : 29 September 2006
Sender Name: Indaver

Nieuwe wervelbedinstallatie door Minister Kris Peeters officieel geopend INDAVER en SITA Belgium, partners in SLECO, kiezen voor een toekomstgerichte afvalverwerking.

Onder grote belangstelling hebben Vlaams minister voor Leefmilieu Kris Peeters en SLECO, een samenwerkingsverband van INDAVER en SITA Belgium, de nieuwe wervelbedinstallatie in Beveren officieel geopend. In deze installatie met een ontworpen capaciteit van 460 000 ton, worden niet-recupereerbare afvalstoffen, slib van
waterzuiveringsinstallaties en industrieel slib thermisch verwerkt met maximale energierecuperatie en intensieve rookgaszuivering. Deze installatie is de grootste afvalverwerkingsinstallatie in België, en van dit type installatie de grootste in Europa.

SLECO, een partnership van INDAVER en SITA Belgium.

INDAVER en SITA Belgium hebben een 5-tal jaren geleden hun krachten gebundeld in SLECO nv om de bouw van de wervelbedinstallatie mogelijk te maken. Elk bedrijf participeert voor de helft van het kapitaal in deze vennootschap. Twee redenen waren doorslaggevend om deze samenwerking op te zetten. Enerzijds de grootte van de investering van 180 miljoen euro, voor beide bedrijven een belangrijke kapitaalsintensieve investering. Anderzijds het efficiënt inzetten van de know-how en technische ervaring van onze mensen inzake het bouwen, beheren en exploiteren van complexe en hoogtechnologische afvalverwerkingsinstallaties.

Wervelbedinstallatie kadert in toekomstgericht afvalstoffenbeleid in Vlaanderen.

Het afvalstoffenbeleid in Vlaanderen geeft voorrang aan preventie en recuperatie van afvalstoffen en is daarin zeer succesvol. Voor niet-recupereerbare afvalstoffen moet voldoende thermische verwerkingscapaciteit beschikbaar zijn. Vlaanderen investeert ook volop in waterzuivering. Dit zorgt voor een groeiend aanbod aan slib. Voor slib dat niet nuttig kan worden toegepast, is verbranden met maximale energierecuperatie de beste keuze. SITA Belgium en INDAVER ondersteunen deze beleidsvisie ten volle. Zij hebben hun krachten gebundeld in SLECO en kiezen voor een gecombineerde verwerking van niet-recupereerbaar afval en slib in een geavanceerde wervelbedinstallatie met maximale energierecuperatie. De wervelbedtechnologie wordt hiertoe beschouwd als de Best Beschikbare Techniek.
De nieuwe wervelbedinstallatie speelt duidelijk in op een reële behoefte. Zowel bij de bedrijven als bij de openbare besturen is er een groeiende nood aan bijkomende verwerkingsinfrastructuur. Dit heeft verschillende redenen: de ingevoerde stortverboden voor onbehandelde huishoudelijke afvalstoffen en bedrijfsafvalstoffen, de verstrengde milieuwetgeving, de wens tot maximale recuperatie van materialen en energie, de versnelde uitbouw van de openbare waterzuiveringsinfrastructuur en daardoor het groeiend aanbod aan waterzuiveringsslib en tenslotte het verder sluiten van de grenzen voor het storten van afvalstoffen in het buitenland.

Grootste afvalverwerkingsinstallatie in België en van dit type de grootste in Europa.

De installatie bestaat uit 3 identieke ovenlijnen en heeft een ontworpen capaciteit van
460 000 ton per jaar. Met een investering van 180 miljoen euro is zij de grootste afvalverwerkingsinstallatie in België en de grootste van dit type in Europa. In het volledige verwerkingsproces staan de veiligheid van alle betrokkenen en de kwaliteit voorop. SLECO hanteert daartoe doorgedreven milieu- en kwaliteitszorgsystemen.

Een vernieuwend project.

De wervelbedtechnologie op zich is gekende technologie. Wat vernieuwend is, is het opzetten van een installatie van dergelijke omvang voor het gecombineerd thermisch verwerken van slib en niet-recupereerbare afvalstoffen. De wervelbedtechnologie wordt algemeen beschouwd als de beste beschikbare technologie voor de co-incineratie van slib en niet-recupereerbare afvalstoffen.

Het verbrandingsproces vindt plaats in een sterk roterend wervelbed van zand bij een temperatuur van minimum 850 °C. Een wervelbed is een zandlaag die door hete, primaire lucht aan het wervelen wordt gebracht. Het zand wervelt daardoor zoals een kokende vloeistof. De primaire lucht is vooraf verwarmd door stoom en door hete rookgassen die de oven verlaten. Bovenop het hete zand wordt het afval gebracht. Het afval komt via 2 openingen bovenop het hete zand terecht, vermengt zich met het zand en verbrandt onmiddellijk. De temperatuur in de oven blijft constant dankzij de calorische inhoud van het afval. Het slib wordt via de 4 zijwanden in de oven ingevoerd. Boven het zandbed wordt secundaire lucht in de oven geblazen die zorgt voor een optimale verbranding.
Onderaan halen schroeven het zand en de bodemassen uit de oven. Het zand wordt afgezeefd en opnieuw in de oven gebracht. Via het rookgaskanaal verlaten de rookgassen de oven en starten hun weg door de rookgaszuivering. Een continue monitoring van de emissies garandeert dat de gezuiverde rookgassen die de schoorsteen verlaten, steeds voldoen aan de strengste milieunormen.
De warmte afkomstig van de thermische verwerking wordt gerecupereerd in een verticale stoomketel. De geproduceerde stoom wordt gevoed aan een turbinegenerator en omgezet in elektriciteit.

Afval wordt energie.

De verschillende verwerkingsinstallaties op de site van Beveren maken van deze site een uniek geheel van sterk complementaire afvalverwerkingsinstallaties. Met het indienstnemen van de wervelbedinstallatie wordt de site verder uitgebouwd tot een heuse energiecentrale.
De roosterovens staan in voor de thermische behandeling van zo'n 400 000 ton niet-recycleerbare huishoudelijke afvalstoffen en vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen. In de voorbehandelingsinstallatie voor energierijk afval worden per jaar zo'n 45 000 ton energierijke afvalstoffen omgevormd tot pellets die dan onder milieuveilige omstandigheden kunnen ingezet worden in cement- en kalkovens. Als de wervelbedinstallatie met een capaciteit van 460 000 ton in 2007 een volledig jaar operationeel zal zijn, zullen er jaarlijks op de site zo'n 1 miljoen afvalstoffen verwerkt worden. De ganse site wordt daardoor een energiecentrale met een capaciteit
van 55 MW met daarnaast de directe stoomlevering aan een buurbedrijf van 70 T hoge druk stoom per uur. De totale electriciteitsproductie komt overeen met het jaarlijks elektriciteitsverbruik van 140.000 gezinnen.

Werkgelegenheid.

De directe bijkomende tewerkstelling in de wervelbedinstallatie bedraagt 45 personen. In totaal worden op de site van Beveren 120 personen vast tewerkgesteld. De indirecte werkgelegenheid moet daar nog bij opgeteld worden. Dat betekent dat de activiteiten op de site te Beveren in totaal een tewerkstelling opleveren van een 350- tal personen.

Informatie voor redacties.
Voor bijkomende informatie kunt u contact opnemen met:

Jos Artois, communicatiemanager INDAVER, 0475/64 21 55, jos.artois@indaver.be

Veronique Delmotte, communicatieverantwoordelijke SITA Belgium, 0476/96 07 07, veronique.delmotte@sita.be

URL: (None)
Picture: (None)
Attachments: (None)

Translations: (None)

Link to Press Release - NL