Politie Gelderland-Zuid

Politie Gelderland-Zuid leert van uitspraak Nationale ombudsman

Nijmegen, 29-09-2006 o De Nationale ombudsman heeft de handelwijze van twee agenten van het korps Gelderland-Zuid op een aantal punten als niet behoorlijk beoordeeld. Dit schrijft de ombudsman in een openbaar rapport, dat is opgesteld naar aanleiding van een klacht van de Werkgroep Klachten Politieoptreden in Nijmegen. De politie respecteert de uitspraak van de Nationale ombudsman.

De twee agenten troffen in oktober 2004 op straat een op het oog verwarde man aan, die om een ambulance vroeg, omdat hij door een kat gekrabd was en bang was dat hij bloedvergiftiging had. Op enig moment rende de man de straat op, waardoor een auto moest remmen. De agenten besloten daarop, de man geboeid naar het bureau over te brengen, zodat hij daar medische zorg kon krijgen.

De man is via de speciale busbaan tussen St. Annastraat en station naar het bureau vervoerd. De agenten kozen voor deze route, omdat deze minder tijd in beslag neemt. Onderweg moest nog een keer krachtig geremd worden, vanwege kruisend verkeer. Hierdoor kwam de man tegen de stoel van de bestuurder terecht. Op het bureau is de man onderzocht door een medewerker van de crisisdienst van de GGZ.

De Werkgroep Klachten Politieoptreden heeft namens deze man een klacht ingediend. Eerst bij de korpsbeheerder, die geadviseerd is door de klachtencommissie politieregio Politie Gelderland-Zuid, later bij de Nationale ombudsman.

De klachtencommissie adviseerde de klachten voor een groot deel gegrond te verklaren. De korpsbeheerder ging hier in mee wat betreft het wederrechtelijk beroven van de vrijheid (dus het overbrengen naar het bureau) en het boeien, maar achtte de klachten over het onthouden van medische zorg ongegrond. De ombudsman denkt over dit laatste dus anders en is van mening dat ter plaatse medische zorg aan de man is onthouden.

De Nationale ombudsman is verder van mening dat de man direct naar een huisartsenpost gebracht had moeten worden of dat een ambulance gebeld had moeten worden. Tevens stelt hij dat de man geen strafbaar feit heeft gepleegd en wederrechtelijk van zijn vrijheid is beroofd, niet geboeid had mogen worden en dat hierbij teveel kracht is gebruikt door de agenten. Ook was het volgens hem niet noodzakelijk om via de busbaan te rijden, maar hadden de agenten via normale wegen kunnen rijden. Verder acht de ombudsman de wijze waarop de man van de straat naar het politiebusje vervoerd is, niet behoorlijk.

De politie Gelderland-Zuid respecteert de uitspraak van de Nationale Ombudsman en zal deze casus intern gebruiken als leerpunt voor toekomstige gevallen.(02)