Gemeente Tilburg

Datum
29 september 2006

Visitatiecommissie werpt blik op Tilburgs veiligheidsbeleid

College koerst van repressie naar preventie

In juni van dit jaar heeft een visitatiecommissie onder leiding van prof. dr. P. Tops, hoogleraar bestuurskunde van de Universiteit van Tilburg, op verzoek van het college de stand van zaken van de uitvoering van het veiligheidsprogramma Fijnaut onderzocht. Het rapport "Veiligheid: iedereen een zorg?" is een tussenbalans, waarin de sterke punten en de kwetsbaarheden van de aanpak worden belicht. De visitatiecommissie pleit voor een verbreding en verdieping van het veiligheidsbeleid waarbij andere instellingen in de stad een essentiële rol spelen, onder regie van de gemeente.

In reactie op het rapport heeft het college besloten in de uitvoering van het veiligheidsbeleid prioriteit te geven aan de aanpak van complexe zorgproblemen die zich uiten in veiligheidsproblemen. Samen met de instellingen in de stad moet veiligheid worden gekoppeld aan thema's zoals: armoedebeleid, dak- en thuislozen, verslavingsbeleid en ruimtelijke ordening. In dit kader wordt ook gedacht aan de oprichting van een Zorghuis (zoals het Veiligheidshuis), waarin verschillende instellingen vanuit één punt samenwerken aan de problematiek, met als doel zorg en welzijn in balans met het veiligheidsthema te brengen. Daarnaast wordt er in de uitvoering van het beleid een focus gelegd naar individuen en groepen die verantwoordelijk zijn voor onveiligheid en wordt het aantal urgentiegebieden beperkt.

Burgemeester Ruud Vreeman: ,,Ik ben blij te zien dat de visitatiecommissie de resultaten heeft opgemerkt van onze inspanningen om de repressieve kant van het veiligheidsbeleid goed te regelen. Door de samenwerking met o.a. politie en Openbaar Ministerie hebben we op een aantal aspecten een koploperspositie in Nederland, bijvoorbeeld met het Veiligheidshuis, buurtregie en binnenkort ook Crossroads. Nu komen we aan bij de complexere en lastige problemen, die we echt in samenhang moeten aanpakken: samen met vooral de zorg- en welzijnsinstellingen in de stad. Dat kan alleen slagen als veiligheid voor iedereen "een zorg" is".

De Commissie Veilig Samenleven maakte in 2003 een analyse van de problemen van sociale (on)veiligheid in Tilburg, het Fijnaut-rapport. In 2004 werd op basis hiervan het programma T-Veilig opgesteld, sindsdien is veiligheid in Tilburg als integraal thema opgepakt. De raadscommissie Modern Bestuur bespreekt het rapport op 23 oktober.

Voor de pers:
Thomas Heesters, Bestuurswoordvoering, telefoon: 013 542 99 52. Monique van der Blom, Themacommunicatie, telefoon: 013 542 98 70.

Het rapport "Veiligheid: iedereen een zorg?" is voor de pers beschikbaar via bovenstaande contactpersonen.


---- --