Provincie Overijssel

Project voor jonge mantelzorgers verlengd

De provincie Overijssel wil het project voor de ondersteuning van jonge mantelzorgers voortzetten en trekt daarvoor 250.000 euro uit. Dat maakt gedeputeerde Ranter zaterdag bekend tijdens de bijeenkomst ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de Stichting Vrijwillige Thuishulp Midden Overijssel (SVTMO) in Dalfsen.

Gedeputeerde Staten stelden vorig jaar ook al 250.000 euro beschikbaar voor dit bijzondere project, dat uitgevoerd wordt door de thuiszorgorganisaties, de Vrijwilligerscentrale Zwolle en de steunpunten voor informele zorg in Overijssel, waaronder SVTMO.

Met het project wil de provincie de erkenning van deze speciale groep mantelzorgers bewerkstelligen, tijdelijk extra huishoudelijke hulp bieden en onderling contact tussen deze jonge verzorgers tot stand brengen. Naar schatting is 1 op de 10 jongeren nu mantelzorger. Het gaat dan om kinderen ouder dan 11 jaar die langer dan drie maanden zorgen voor een ziek familielid, vaak een ouder.

Volgens gedeputeerde Ranter (Zorg en Participatie) heeft het project goede resultaten laten zien: âEr zijn op veel plaatsen contactgroepen voor jonge mantelzorgers opgezet, waar zij steun vinden bij elkaar. Ook zijn er voorlichtingsbijeenkomsten gehouden op scholen en is er een lespakket ontwikkeld met een handleiding voor docenten, zodat zij jonge mantelzorgers kunnen herkennen. Verder is er een speciale website over dit onderwerp gemaakt: www.jongerenzorgen.nl. Ik vind het een heel waardevol project en het is belangrijk dat de ondersteuning van jonge mantelzorgers doorgaat. Wij willen daarom ook het komende jaar de steunpunten mantelzorg in staat stellen het project verder uit te voeren.â

Met de komst van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning gaat er veel veranderen. Een belangrijk punt in de wet is de eigen verantwoordelijkheid van mensen. Wie hulp nodig heeft moet die eerst in zijn of haar omgeving proberen te vinden. Dat betekent dat vrijwillige zorg en mantelzorg straks nog belangrijker worden.