Provincie Overijssel

Vrijwilligersprijzen 2006 uitgereikt

Madeleen ter Burg, Tineke de Jong en Marja Semmekrot mochten vandaag de Vrijwilligersprijs Overijssel 2006 uit handen van gedeputeerde Jan Kristen in ontvangst nemen tijdens een feestelijke bijeenkomt in het Holstohus in Olst. De drie organisaties die verder in de prijzen vielen waren de Gravenruiters in Almelo, de Vereniging Openluchtbad Zwolle en het team Eska uit Hasselt. De prijs voor de vrijwilligerswerkvriendelijkste gemeente is dit jaar voor de gemeente Olst-Wijhe.

Voorafgaand aan de prijsuitreiking kreeg Jan Kristen een brochure aangeboden door de Jongerenraad Overijssel. De Jongerenraad heeft zich het afgelopen jaar bezig gehouden met het thema vrijwilligerswerk. Ze deden zelf vrijwilligerswerk, organiseerden een debat en hebben andere jongeren warm gemaakt voor vrijwilligerswerk. Aan de hand van hun eigen ervaringen hebben de jongeren een brochure gemaakt met tips voor organisaties die jonge vrijwilligers zoeken. Het boekje laat volgens Kristen zien dat jongeren wel degelijk tijd maken voor het vrijwilligers werk, ook al doen de geluiden ons soms anders geloven.

De prijswinnaars zijn in de categorie individuele vrijwilligers:


* Derde prijs: Madeleen ter Burg-Stolte uit IJsselmuiden. Mevrouw ter Burg heeft gedurende meer dan twintig jaar een spilfunctie ingenomen in het kerkelijk leven van de Gereformeerde Kerk van IJsselmuiden-Grafhorst, sedert 1 mei 2004 behorende tot de Protestantse Kerk in Nederland. Ze gaat mee met de tijd, en heeft een brede kerkelijke en culturele visie.

* Tweede prijs: Tineke de Jong uit Deventer. Tineke de Jong is al jarenlang vrijwilliger bij Adhesie, een instelling voor Geestelijke Gezondheidszorg en werkzaam in midden Overijssel. Tineke is op twee gebieden actief: als kerkvrijwilliger bij de Elisabethkapel van Brinkgreven, waar zij als begeleider van bewoners actief is, als één van de kosters en als coördinator van het koor en ze is actief als voorzitter van de Cliëntenraad.
* Eerste prijs: mevrouw Marja Semmekrot uit Ambt-Delden. Marja Semmekrot is een zeer veelzijdige vrijwilliger: Gedurende 7 jaar is zij secretaresse geweest van ZijActief Overijssel. Op dit moment doet zij veel voor de werkgroep Internationale Samenwerking Overijssel. Met veel enthousiasme probeert ze samen met de werkgroep een project in Moldavië op te zetten. Daarnaast verzorgt ze al jaren iedere maand het buurtblad ât Kempe en schildert ze de decors voor de toneelgroep van de plattelandsjongeren.

De winnaars in de categorie organisaties:


* Derde prijs: de Gravenruiters in Almelo. De Gravenruiters is een kleine manege, waar naast de beheerder ongeveer 25 vrijwilligers actief zijn. Veel vrijwilligers komen hebben een GGZ-achtergrond. Ze volgen trainingen hoe met paarden om te gaan, en hoe om te gaan met paarden en gehandicapten.

* Tweede prijs: de Vereniging Openluchtbad Zwolle: De Vereniging Openluchtbad Zwolle drijft het bad aan de Ceintuurbaan. Het is ontstaan uit burgerinitiatief.

* Eerste prijs: team Eska te Hasselt. Het team Eska bestaat uit 9 jongeren van 16 tot 23 jaar uit Hasselt. Ze geven skatelessen en daarmee verdienen ze geld. Dit geld houden ze niet voor zichzelf, maar gebruiken ze voor een goed doel, onder andere voor activiteiten in Bosnië.

De prijs voor de vrijwilligerswerkvriendelijkste gemeente is dit jaar voor de gemeente Olst-Wijhe. Toen deze gemeente vorig jaar was voorgedragen voor deze prijs, stond al in het juryrapport dat er veel waardering is voor de gemeente Olst-Wijhe bij
vrijwilligersorganisaties. De jury constateert nu dat deze ontwikkeling zich heeft voortgezet. De gemeente laat zien, dat ze het vrijwilligerswerk waardeert en dat ze hierin ook wil investeren. Dat blijkt ook uit haar inzet voor de vorming en het functioneren van het Holstohus in Olst.