Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Schaken met de Grootmeester
Grootmeester in het schaken, Jan Timman, heeft op 27 september een schaakclinic gegeven in het provinciehuis te Haarlem aan de winnaars van een provinciale prijsvraag over schaken. De schaakclinic werd (samen met de Schaakbond) georganiseerd als afsluiting van de sponsoring door de provincie van het NK Schaken 2006 in Hilversum.

achter de tafel van links naar rechts: Edwin Swinkels uit Deursen, Wietse Schmidt uit Amsterdam, De heer Maarschalkerweerd uit Amsterdam en Rob van Son uit Amsterdam. Staand links: Jan Timman. De gelukkige prijswinnaars kwamen uit Amsterdam, Dirkshorn, Hoorn, Alkmaar, Heemskerk en Amstelveen, maar ook uit Noord-Brabant en zelfs uit Drenthe. Zij genoten van de schaakclinic op 27 september. Jan Timman ging tijdens de clinic in op de verschillende soorten eindspelen en de studie waar hij zelf mee bezig is. De deelnemers kregen een kijkje in de keuken van de grootmeester: "koning naar E6 dwingen, pionnen offeren, loper naar A2 en toren naar E1". Woorden die voor de ervaren schakers gesneden koek zijn. Na de theoretische inleiding over het eindspel begon de schaaksimultaan. Na twee uur was de score 15 winstpartijen voor Jan Timman en twee remises (voor Rob van Son uit Amsterdam en Roi Miedema uit Eindhoven).

Rob van Son: "Ik ben blij dat ik door iemand attent werd gemaakt op de prijsvraag in ons huis-aan-huis krantje. Ik win anders nooit wat." De tienjarige Mia Rosa Hupkens uit Dirkshorn, de achtjarige Seréryo Bekkink uit Hoorn en de elfjarige Frank van der Werff uit Assen boden Timman goed tegenspel. Omdat dit zo'n unieke ervaring is mochten ze wel later naar bed, zeiden twee vaders. Uit de meer dan 300 goede inzendingen zijn 15 prijswinnaars getrokken.

---