Gemeente Breda

Proeftuin Breda genomineerd voor landelijke Wmo Award

De 25 gemeenten in Nederland met een proeftuin Wmo hebben de Proeftuin Breda tot een van de drie beste Wmo pilots gekozen en genomineerd voor de Wmo Award. De twee andere genomineerden zijn Amsterdam en Eindhoven.

Tijdens een landelijke bijeenkomst op 27 november kiezen vertegenwoordigers van ruim 400 gemeenten de uiteindelijke winnaar. Deze wordt door staatssecretaris Ross bekend gemaakt. De nominatie is niet alleen een succes voor de gemeente, maar ook een opsteker voor alle organisaties die aan de Wmo pilot in Breda meewerken.

De Proeftuin Wmo Breda richt zich op het bevorderen van de maatschappelijke deelname van mensen met een beperking. Uitgangspunt voor de gemeente is dat instellingen daarbij goed luisteren naar wat de klant wil. Breda maakt een film over zijn proeftuin, die tijdens de bijeenkomst op 27 november wordt vertoond.

Met het oog op de komst van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) heeft de gemeente Breda de proeftuin uitgewerkt in de wijken Hoge Vucht (een herstructureringswijk) en Haagse Beemden (een nieuwbouwwijk). De proeftuin kan alleen tot volle bloei komen als organisaties en instellingen intensief met elkaar samenwerken. Zij moeten bereid zijn over hun eigen traditionele `schuttingen' heen te kijken en nieuwe netwerken aan te gaan.
De gemeente heeft vanuit haar regierol diverse maatschappelijke organisaties gevraagd en bereid gevonden om mee te doen met de proeftuin. Organisaties hebben per wijk samenwerkingsovereenkomsten getekend en aan de gemeente aangeboden. Per wijk gaat het om ongeveer 15 instellingen, bijvoorbeeld GGZ, Thuiszorg, welzijnswerk ouderen, maatschappelijk werk, woningbouwverenigingen, verzorgingshuizen, opbouwwerk, verpleeghuizen. Ook twee consumentenorganisaties, het Bredaas Platform Gehandicapten beleid en het Overleg Ouderenbeleid Breda doen mee.

De Proeftuin Wmo Breda is in de loop van 2006 gestart en loopt nog door tot voorjaar 2007. Op 6 oktober worden tijdens een symposium in Hotel Brabant in Breda de eerste resultaten van de Wmo proeftuin gepresenteerd.

Breda, 29 september 2006