Gemeente Breda

Kerk van de Minderbroeders Capucijnen tijdelijk gesloten

De kerk van de Minderbroeders Capucijnen aan de Schorsmolenstraat 13 is voor onbepaalde tijd gesloten. Bezoekers van de kerk kunnen dus voorlopig geen diensten bijwonen in het gebouw.

Vandaag heeft de afdeling Bouw- en woningtoezicht een controle uitgevoerd op de restauratiewerkzaamheden aan de dakbedekking van de kerk. Daarbij is geconstateerd dat er een ernstige aantasting is van de houten dakspanten ter hoogte van de gootconstructie. Bouw- en Woningtoezicht heeft in samenspraak met de eigenaar besloten het gebouw onmiddellijk te sluiten.

Aangezien er meerdere spanten zijn aangetast is een verder onderzoek noodzakelijk.

Totdat de gehele omvang van de aantasting bekend is moet uit veiligheidsoverweging het kerkgebouw worden gesloten voor bezoekers.

Sinds mei 2006 zijn aan de kerk van de Minderbroeders Capucijnen aan de Schorsmolenstraat werkzaamheden in uitvoering aan de dakbedekking.

Tijdens het vervangen van de leien zijn door de dakdekker gebreken geconstateerd aan de gootconstructie. Bij verdere inspectie heeft Bouw- en Woningtoezicht dus de aantasting van de dakspanten ontdekt.

In samenspraak met de eigenaar, het bouwmanagementbureau dat de werkzaamheden begeleid, een bouwkundig aannemer en een constructeur worden zo snel mogelijk de gebreken in beeld gebracht en een plan van aanpak opgesteld. Het plan van aanpak zal aan Bouw- en Woningtoezicht worden voorgelegd om reparatiewerkzaamheden te kunnen uitvoeren.

Pas daarna kan de kerk weer opengesteld worden voor publiek.

De Minderbroeders Capucijnen hebben via een plakkaat op de kerkdeur bekend gemaakt dat de kerk voorlopig is gesloten.

Breda, 29 september 2006