Gemeente Gouda


persbericht: vrijwilligerspenning voor drie vrijwilligers van het vrouwenopvangcentrum (29/09/2006)

Vrijdag 29 september reikt wethouder Marion Suijker een vrijwilligerspenning uit aan Alie Elich, Elly Schotanus en Corry de Vries. De penning die zij krijgen vanwege hun bijzondere inzet voor het vrouwenopvangcentrum, ontvangen zij tijdens de receptie die gehouden wordt ter gelegenheid van hun afscheid.

Mevrouw A. Elich-Groenhuijzen is elf jaar vrijwilligster bij het vrouwenopvangcentrum.Tot aan de professionalisering van de begeleidende taken binnen het VOC, heeft zij vrouwen en kinderen begeleid bij de verwerking van het huiselijk geweld en bij het opbouwen van nieuw levensperspectief. Zij leidde samen met anderen zon 7 jaar de huiskamervergaderingen en bood ondersteuning bij allerlei facilitaire zaken, zoals maandelijkse kamercontrole en aanschaf van materiaal (o.a. keukengerei, meubels e.d.). Zij was elke maandagmorgen aanwezig in de leefgroep van de opgenomen vrouwen, woonde de wekelijkse teamvergaderingen en medewerkeravonden bij en organiseerde de maandelijkse terugkombijeenkomsten voor de vertrokken en zelfstandig wonende vrouwen. Ook organiseerde zij regelmatig kerstvieringen en afscheidsbijeenkomsten voor de vertrekkende vrouwen, waarvoor zij de catering e.d. verzorgde. Zij was altijd bereid extra te werken als er collegas ziek waren. Zij is ongeveer twee jaar coördinator geweest van het begeleid wonen-project aan de Krugerlaan en hielp diverse keren vertrekkende vrouwen bij het opknappen en inrichten van hun zelfstandige woning. Bovendien deed zij regelmatig mee aan de bereikbaarheidsdienst van het VOC gedurende de avonden, nachten en weekenden.

Mevrouw E.P. Schotanus-Blok is dertien jaar vrijwilligster bij het vrouwenopvangcentrum. Tot aan de professionalisering van de begeleidende taken binnen het VOC, heeft zij vrouwen en kinderen begeleid bij de verwerking van het huiselijk geweld en bij het opbouwen van nieuw levensperspectief. Zij gaf Nederlandse les aan vrouwen die niet naar school konden, verzorgde ongeveer 10 jaar lang creatieve bijeenkomsten voor de opgenomen vrouwen, voerde wekelijks activerings- en motiveringsgesprekken om opgenomen vrouwen naar naailes, fietsles etc. te krijgen en verzamelde meubilair en andere spullen voor vrouwen die een zelfstandige woning gingen betrekken. Zij woonde de wekelijkse teamvergaderingen en medewerkeravonden bij, hielp in de loop der jaren regelmatig mee bij het opknappen van de gemeenschappelijke huiskamers van het VOC, onderhield veel informele contacten met de vrouwen en kinderen en was regelmatig aanwezig in de leefgroep van de vrouwen.

Mevrouw C. de Vries-Korteweg is tien jaar vrijwilligster bij het vrouwenopvangcentrum. Tot aan de professionalisering van de begeleidende taken binnen het VOC, heeft zij vrouwen en kinderen begeleid bij de verwerking van het huiselijk geweld en bij het opbouwen van nieuw levensperspectief. Zij leidde jarenlang elke maandagavond de huisvergaderingen, samen met een andere vrijwilligster; heeft samen met een professionele hulpverlener de moedercursus opvoeden zo opgezet en jarenlang op woensdagavond begeleid. Zij werkte mee aan de begeleiding van de leefgroepen voor de vrouwen en de kinderen en draaide mee in de achterwachtdiensten van het VOC .

De vrijwilligerspenning van de stad Gouda is in 1995 door het college van burgemeester en wethouders in het leven geroepen om blijk van waardering te geven aan vrijwilligers die zich gedurende langere tijd vrijwillig verdienstelijk hebben gemaakt voor de Goudse samenleving.