Gemeente Gouda


persbericht: gezamenlijk in de strijd tegen jeugdwerkloosheid (29/09/2006)

Op vrijdag 29 september stond Stadswinkel Buytenerf in het teken van de bestrijding van jeugdwerkloosheid. Verschillende partijen, waaronder de gemeente Gouda, werkgevers en het CWI lieten zien graag de handen ineen te slaan om straks geen jongere meer buitenspel te laten staan. Daarnaast zijn enkele jongeren in het zonnetje gezet met een Talent en Ambitie Award en reikte wethouder Van der Sluijs (Sociale Zaken/Werkgelegenheid) een cheque uit ter ondersteuning van een werkgeversinitiatief.

alle jongeren in beeld
Bestrijding van de jeugdwerkloosheid is een topprioriteit van het Goudse college. Zo blijkt uit het plan Sluitende aanpak Jeugdwerkloosheid Gouda, dat wethouder Van der Sluijs vrijdag 29 september presenteerde. Gouda heeft de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in jongeren. Zo hebben wij samen met de regiogemeenten en ketenpartners een jongerenloket opgezet. Daarmee bereiken we jongeren tot 23 jaar die zelf het initiatief nemen zich te melden bij het CWI. Jongeren die niet op school zitten, officieel geen werk hebben, geen uitkering aanvragen of boven de 23 jaar zijn blijven echter buiten schot. Door de aanpak en daarmee de registratie van jongeren sluitend te krijgen, kunnen we deze groep beter in beeld krijgen en gerichter jeugdwerkloosheid aanpakken, aldus Van der Sluijs tijdens de bijeenkomst.

aanpak
Om de aanpak echt sluitend te krijgen is het nodig om samen met de ketenpartners extra te investeren in preventie van schooluitval, sluitende registratie van jongeren zonder opleiding of werk en het betrekken van werkgevers. Eén van de maatregelen, zo bleek uit de bijeenkomst op 29 september, is de deelname van de gemeente aan het project 2e kans beroepsonderwijs. Dit project biedt jongeren zonder beroepskwalificatie een kans deze alsnog te halen. Werkgevers die jongeren deze kans bieden krijgen van de gemeente de lasten in geval van ziekte vergoed (no-risk polis).

Wethouder Van der Sluijs: De sluitende aanpak Jeugdwerkloosheid werkt volgens het principe van zaaien, kiemen en oogsten. Dat betekent dat dit najaar en in 2007 een aantal initiatieven en projecten ontwikkeld wordt om de sluitende aanpak te kunnen realiseren (zaaien). In de twee jaar daarna worden de projecten uitgevoerd (kiemen) om in 2010 te kunnen oogsten. Ons streven is dat vanaf dat jaar geen jongere onder de 25 jaar meer buitenspel staat!

belang bedrijfsleven
Tijdens de bijeenkomst werd benadrukt dat de ketenpartners al veel doen in de strijd tegen jeugdwerkloosheid. Om dat nog eens te onderstrepen, werd een aantal mensen in het zonnetje gezet. Zo reikte wethouder Van der Sluijs een cheque uit aan werkgeversinitiatief Stefan Stap. Vijf Goudse bedrijven en SIOM hebben de handen ineen geslagen en met elkaar dit initiatief opgericht. Het initiatief betreft een praktijkschool met baangarantie, die jongeren voorbereidt op een baan in de Techniek. De uitreiking van de cheque is nadrukkelijk niet bedoeld om alleen Stefan Stap in het zonnetje te zetten. We willen hier als gemeente het belang aangeven van de samenwerking tussen bedrijfsleven, scholen en gemeente. De uitreiking van de cheque is een gebaar richting het bedrijfsleven. We hebben bedrijven namelijk hard nodig in onze strijd tegen de jeugdwerkloosheid, aldus wethouder Van der Sluijs.

awards
Drie stagiaires van het ID College ontvingen uit handen van de Kamer van Koophandel een Talent en Ambitie Award, omdat zij zich op bijzondere wijze hebben onderscheiden tijdens hun stage. Zo ontving Francine Nashyirembene een award voor haar doorzettingsvermogen. Rene Vis mocht de award in de categorie inhoud mee naar huis nemen, vanwege zijn vindingrijkheid in de techniekbranche. Sara Aweis verdiende een award in de categorie werkhouding, onder andere omdat zij laat zien veel initiatief te nemen binnen de branche van zorg en welzijn. Een eervolle vermelding kreeg Shafie Ramadan, die met veel enthousiasme en inzet zijn stage binnen de voedselbereidingsbranche doorloopt. Onder het motto Stage lopen, dat werkt! liet de Kamer van Koophandel met de uitreiking van de awards zien dat zij veel belang hecht aan voldoende en kwalitatief goede stageplaatsen.