Gemeente Ambt Montfort


Forse besparing op kosten én klimaat

GEMEENTEN EN BEDRIJVEN AMBT MONTFORT EN ROERDALEN KOPEN GEZAMENLIJK ENERGIE IN

Op vrijdagochtend 29 september werd in het gemeentehuis in St. Odiliënberg, een bijzonder samenwerkingsproject tussen de gemeenten én circa 40 bedrijven van Ambt Montfort en Roerdalen beklonken. Vorige week hebben zij middels een veiling gezamenlijk 16.500.000 kilo Watt (kWh) stroom ingekocht, hetgeen gelijk staat aan de stroomvoorziening van 4.342 woningen op jaarbasis. Het doel van de gezamenlijke energie inkoop was tweeledig: kostenbesparing en het klimaat verbeteren.

Het initiatief voor de gezamenlijke energie-inkoop is voortgekomen uit het project Duurzaam Ondernemen waarmee de gemeenten Ambt Montfort en Roerdalen de ondernemers in hun gemeenten proberen te stimuleren om te investeren in energie-, afval-, en waterbesparende maatregelen. De gezamenlijk energie-inkoop is eigenlijk een bonus die de gemeenten hebben geïnitieerd om de bedrijven die hebben geïnvesteerd in energiebesparende maatregelen te belonen voor hun deelname.

Het gezamenlijk inkopen van energie levert zowel de gemeenten als bedrijven een forse kostenbesparing op. De kosten van energie stijgen jaarlijks. De trend van de afgelopen drie jaar laat zien dat energieprijs met bijna 100 % is gestegen. Om verdere kostenstijging te beperken hebben de deelnemende bedrijven en de gemeenten via een veiling de energieprijs voor de komende drie jaar op een gunstig inkoopmoment vastgezet. De gemeenten hebben hiervoor een energieadviseur in de arm genomen die gedurende het traject de inkoop heeft begeleid.

Naast de kostenbesparing is met de gezamenlijke energie-inkoop ook een bijdrage aan de verbetering van het klimaat geleverd. 30 Procent van de totale hoeveelheid ingekochte stroom (circa 5.000.000 kWh ) is groene stroom. Hiermee wordt voorkomen dat 2.801.700 kilo CO2 wordt uitgestoten. De bespaarde hoeveelheid CO2 komt overeen met de uitstoot van 1.302 woningen in één jaar.

De actie is een dusdanig succes dat de gemeente en de deelnemende bedrijven hebben aangegeven ook in de toekomst weer gezamenlijk energie in te kopen. Er zal dan ook worden gekeken of nog andere bedrijven willen profiteren van het schaalvoordeel.