Nieuwe projectaanpak Gronden van Breen

Enige tijd geleden kochten de gemeente en woningbouwvereniging Beter Wonen enkele percelen grond aan in Ouddorp Zuid; de Gronden van Breen. Het gaat om de percelen die liggen tussen de Waterweg, de Havenweg en het Smalle Einde. Gemeente en woningbouwvereniging willen de gronden graag benutten voor de bouw van woningen

Tijdens de vergadering van 29 augustus jl. besprak het college van B en W uitvoerig het plan en de aanpak voor de ontwikkeling van de Gronden van Breen in Ouddorp. De aanpak van dit project gaat anders dan vroeger. De belangrijkste wijziging in aanpak ligt in de samenwerking. De gemeente, de woningbouwvereniging, inwoners van Ouddorp en externe deskundigen gaan samen aan de slag. Het plan en de aanpak worden in één keer ontwikkeld en alle belanghebbenden worden daarin betrokken.

De samenwerking krijgt vorm in een stuurgroep en een werkgroep. Op zich is dat niet nieuw. Nieuw is wel dat het werk van een stedenbouwkundige, een architect en een planoloog bijna tegelijk gebeurt. Vroeger startte men pas met de volgende deeltaak als de vorige klaar was. Door de nieuwe samenwerkingsvorm verwacht het college een duidelijkere communicatie tussen de betrokkenen en een soepele werkwijze. Het college verwacht ook dat de partijen elkaar op een positieve manier beïnvloeden en dat leidt tot een beter resultaat.

In de aanpak wordt veel aandacht besteed aan de communicatie met de betrokkenen in omgeving en met de (toekomstige) bewoners. Zij gaan vanaf het eerste begin meepraten en -denken over het bouwplan. Een suggestie is om de inwoners met een open prijsvraag te stimuleren een beeld te schetsen van de woonomgeving die zij prettig zouden vinden.

In de raadsvergadering van 29 september wordt om een voorbereidingskrediet verzocht waarmee het project wordt gestart. Het college zal de gemeenteraad om kaders vragen voor het plan. Het college stelt voor om het plan te laten aansluiten bij de cultuurhistorie van Ouddorp. De nieuwbouw hoeft geen kopie te zijn van de bestaande gezichtsbepalende huizen in Ouddorp, maar het mag geen standaard nieuwbouwwijk worden. "Er moet sprake zijn van nieuwbouw met een knipoog naar het verleden" aldus wethouder Admiraal, die het project in zijn portefeuille heeft.

De laatste informatie over het project staat op de projectpagina Gronden van Breen

De Gronden van Breen