Ingezonden persbericht



SOUL OF THE SOUTH

Een concert en film als zoektocht naar de muzikale essentie van de Southern States

SEARCHING FOR THE WRONG-EYED JESUS

(Andrew Douglas, USA 2005, 82')

vrijdag 29 september, Melkweg Cinema, 22:15 uur

woensdag 4 oktober, voorafgaand aan concert Hellwood

HELLWOOD

feat. Johnny Dowd, Jim White, Willie B.

woensdag 4 oktober, Melkweg Oude Zaal, 20:30 uur, 13,00 + lidm

De muziek uit het zuiden van de Verenigde Staten heeft een intensiteit en overtuigingskracht die je maar zelden tegenkomt. Het is de keuze tussen God en de Duivel, geen middenweg mogelijk. De sound is onmiskenbaar: diep, warm en broeierig. Maar waarom komt er zoveel literatuur en muziek uit de Southern States? Welke elementen uit de cultuur stimuleren de artiesten? Met deze vragen gingen de Britse filmmaker Andrew Douglas en gelauwerd alt-country muzikant Jim White op pad. Een zoektocht dwars door het Zuiden van de Verenigde Staten, met niet veel meer dan een auto, een camera en een gitaar. De titel Searching for the Wrong-Eyed Jesus is een verwijzing naar White's debuutalbum, `Wrong-Eyed Jesus'. De jonge muzikant leverde hiermee een standaardwerk af binnen het alt-country / americana genre.

De film vormt een uniek sfeerverslag van de zuidelijke staten, hun inwoners en hun bezigheden. Muziek loopt als een rode draad door de film, zoals het een rode draad is in het leven van de Zuiderlingen. Op hun zoektocht ontmoeten Douglas en White vele interessante muzikanten, onder wie the Handsome Family, David Eugene Edwards (16 Horsepower), David Johansen & Larry Saltzman. En niet te vergeten Johnny Dowd, de inmiddels bijna zestigjarige singer-songwriter die pas in de jaren '90 echt doorbrak, maar al jaren ervaring heeft in de zuidelijke muziekscene. Jim White en Johnny Dowd leerden elkaar tijdens de opnames beter kennen en kwamen op het idee om samen een muzikaal project te starten. Samen met drummer Willie B. richtten ze de band Hellwood op. De opnames van het debuutalbum werden een interessant proces tussen twee getalenteerde singer-songwriters met elk een eigen werkwijze. Uit dit spanningsveld is `Chainsaw of Life' geboren, vanaf september in Nederland verkrijgbaar.

De komst van de band naar Nederland vormt voor de Melkweg aanleiding om aandacht te besteden aan de Soul of the South. Twee keer zal de film Searching for the Wrong-Eyed Jesus vertoond worden: eenmaal voorafgaand aan het concert van Hellwood in de Oude Zaal en eenmaal op de vrijdag daarvoor. Filmbezoekers krijgen korting op het concert en daarmee de mogelijkheid om voor een bescheiden bedrag zelf op zoek te gaan...

meer informatie: www.melkweg.nl, www.searchingforthewrongeyedjesus.com



Ingezonden persbericht