Provincie Zeeland

22-09-2006 - Herverdeling Zeeuwse wegen


Herverdeling Zeeuwse wegen

De dagelijkse besturen van de Zeeuwse waterschappen hebben ingestemd met het voorstel van de provincie Zeeland voor de budgettair neutrale overdracht van ongeveer 93 km provinciale erftoegangswegen aan de Zeeuwse waterschappen. Het voorstel komt op 29 september a.s aan de orde tijdens de vergadering van Provinciale Staten en daarna tijdens de algemene vergaderingen van Waterschap Zeeuwse Eilanden en van Waterschap Zeeuws-Vlaanderen.

De herverdeling van het wegenbeheer buiten de bebouwde kommen is onderdeel van het Beleidsprogramma van Provinciale Staten. De herschikking is in twee fasen uitgewerkt.

Tweede fase

De overdracht van erftoegangswegen (wegen van overwegend lokaal belang) van de provincie naar de waterschappen vindt plaats in de tweede fase. Erftoegangswegen die in deze fase overgaan van de provincie naar de water-schappen zijn de N677, Hoofdplaat-Breskens en de N663 Veere-Vrouwenpolder. Het merendeel van de over te dragen erftoegangswegen ligt in Zeeuws-Vlaanderen. De totale lengte van de over te dragen wegen is ongeveer 93 km.

Eerste fase

De eerste fase, de overdracht van wegen van rijk naar provincie en van provincie naar rijk, is gerealiseerd na de opheffing van de autoveren over de Westerschelde en de openstelling van de Westerscheldetunnel. Over deze fase heeft reeds de besluitvorming plaats gevonden. Per 1 januari 2007 zullen de volgende wegen van het rijk naar provincie overgaan. De N289 tussen Luchtenburg en Zanddijk (wegvak bij Kruiningen), de N58 tussen Breskens en de grensovergang Sint Anna ter Muiden, inclusief de nog aan te leggen westelijke rondweg Schoondijke, de N61-oost tussen de Traktaatweg en Terhole en de N60 tussen Perkpolder en de grensovergang Kapellebrug. De totale lengte van deze wegen is ongeveer 60 km.

Tijdpad

De streefdatum voor de overdracht van de provinciale wegen naar de beide Zeeuwse waterschappen is 1 januari 2007. De volgende stap is de wegenruil tussen provincie en rijk van de N61-west tussen Schoondijke en de tunnelweg en de Sloeweg en de Traktaatweg. Vanwege nog uit te voeren reconstructies aan deze wegen zal het tijdstip van deze ruil later bepaald worden.

Ingrid de Kubber, 22 september 2006, 0118-631824, persberichtnr. 164