Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Amsterdam, 28 september 2006

Doodeind wint prijs op filmfestival

Tijdens de Openingsavond van het 26e Nederlands Film Festival is de Filmprijs van de Stad Utrecht 2006 uitgereikt aan regisseur Erwin van den Eshof voor zijn speelfilm Doodeind. De prijs, een penning en een geldbedrag van 5000 euro, werd overhandigd door loco-burgemeester Harm Janssen van Utrecht.

Doodeind werd verkozen uit maar liefst 24 speelfilms, documentaires, korte films en tv-dramaproducties, die allen meedongen naar de Filmprijs van de Stad Utrecht. Deze prijs wordt jaarlijks door het college van Burgemeester en Wethouders van Utrecht toegekend aan het Beste Regiedebuut in de zogenaamde debutantencompetitie.

De jury, filmproducent Hanneke Niens, regisseur Robert Jan Westdijk en documentairemaker Annelotte Verhaagen, prees onder meer "de intelligente benadering van het genre, de goed gekozen casting, de prestaties van de acteurs en het doeltreffende art design". Bovendien vermeldt het juryrapport: "Het camerawerk creëert door onverwachte shots en naar de strot grijpende overgangen de suspense waar dit genre zijn bestaansrecht aan ontleent. Het is decennia geleden, dat in Nederland goede horrorfilms zijn gemaakt. Erwin van den Eshof doet het en verdient voor DoodEind de Filmprijs van de Stad Utrecht. De jury verwacht in de toekomst nog veel spannende producties van hem te zien, niet alleen in het horrorgenre".

De horrorfilm Doodeind ging op 1 augustus in première en trok inmiddels ruim 50.000 bezoekers. De film is geproduceerd door Icuri in samenwerking met Bridge Entertainment en Montecatini Management. Producent Nick Jongerius (1976) werkt met zijn bedrijf Pellicola inmiddels aan een aantal pilots voor dramaseries en samen met Erwin van den Eshof aan een nieuwe speelfilm. "Erwin en ik zijn enorm trots op deze prijs. Vooral omdat de jury heeft gekozen voor een genrefilm als Doodeind. Het is fantastisch dat ze het talent van Erwin daarin zo herkend hebben. Wij gaan zeker door en hopen aan de verwachtingen te voldoen!", aldus de jonge producent.

Erwin van den Eshof (1976) studeerde in 2003 af aan de Nederlandse Film en Televisie Academie. Sindsdien werkt hij als regisseur. Eerder maakte hij Schemer (2003), Vrouwenvlees (2003) en De herinnering (2003)

---