Landelijke Studenten Vakbond
PERSBERICHT

LSVb deelt gele kaarten uit aan CDA, PvdA en VVD

Utrecht, 29 september 2006 - De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) deelt komend weekend gele kaarten uit op de congressen van CDA, PvdA en VVD. De hoger onderwijsparagraaf uit de verkiezingsprogramma's van deze drie partijen krijgen van de LSVb een onvoldoende. LSVb-voorzitter Irene van den Broek: "De leden hebben nog invloed op de programma's. Wij willen een waarschuwing uitdelen zodat leden weten dat ze hier niet akkoord mee moeten gaan".

Het CDA pleit in haar verkiezingsprogramma voor een open bestel, collegegelddifferentiatie en hogere collegegelden. Inmiddels heeft het partijbestuur aangegeven toch niet achter deze plannen te staan. Van den Broek: "een hele merkwaardige draai van het CDA: eerst iets in je programma zetten en als daar negatieve media-aandacht op komt je standpunt aanpassen." De LSVb hoopt dat de leden massaal voor de vele ingediende amendementen op de onderwijsparagraaf stemmen.

De PvdA krijgt van de LSVb een gele kaart omdat zij in al haar onderwijsplannen vaag blijft. Experimenten op een open bestel, selectie en collegegelddifferentiatie worden 'geëvalueerd'. Van den Broek: "Op basis van dit verkiezingsprogramma zou ik absoluut niet kunnen aangeven wat de PvdA op het gebied van hoger onderwijs de komende vier jaar van plan is. Wouter Bos heeft zoveel mooie woorden over 'onbenut talent' en 'het beste uit mensen halen', dat willen we graag omgezet zien in concrete beloften".

Ook de VVD moet aan haar onderwijsparagraaf nog veel veranderen. De VVD heeft gekozen voor een kort verkiezingsprogramma, met relatief veel aandacht voor hoger onderwijs. Helaas vindt de LSVb de invulling minder positief. Van den Broek: "Met maatregelen als selectie, collegegelddifferentiatie en de invoering van een open bestel wil de VVD het hoger onderwijs duurder en ontoegankelijker maken. Wij hopen dat de VVD-leden inzien dat we op deze manier nooit komen tot een hoogwaardige kenniseconomie".