Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

De Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 der Staten-Generaal 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1 A Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA S GRAVENHAGE Fax (070) 333 40 33 www.szw.nl 2513AA22XA

Contactpersoon Ons kenmerk AM/AMI/06/81520 Doorkiesnummer Datum 29 september 2006

Onderwerp Werknemersverkeer nieuwe EU lidstaten

In het VAO van 26 april jl. heb ik u toegezegd om vóór 15 november a.s. een brief te sturen over het vrij verkeer van werknemers met de nieuwe lidstaten. In deze brief zou ik een stand van zaken geven met betrekking tot het flankerend beleid en een toelichting op het beleid inzake de vrijstelling van de arbeidsmarkttoets. In verband met de vervroegde verkiezingen hebt u mij gevraagd om deze brief op een eerder tijdstip aan u aan te bieden.

De meeste elementen van het flankerend beleid met betrekking tot handhaving van arbeidsvoorwaarden en huisvesting zijn afgerond. Twee zaken wil ik noemen die nog niet zijn afgerond. Met betrekking tot het wetsvoorstel bevordering naleving Wet op het minimumloon en minimumvakantiebijslag heeft u op 26/9 jl. de nota naar aanleiding van het verslag ontvangen. Met betrekking tot het handhavingskader heb ik overeenstemming bereikt met sociale partners maar wacht ik nog op de achterbanraadpleging van FNV en CNV. In het licht daarvan acht ik het nu niet opportuun om bovengenoemde inhoudelijke brief met betrekking tot het vrij verkeer van werknemers toe te zenden.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(H.A.L. van Hoof)