Gedeputeerde Staten beloven met voorstel te komen
Provinciale Staten beslissen op 2 februari 2007 over gratis openbaar vervoer in Brabant

Provinciale Staten hebben in hun vergadering van 29 september uitgebreid gedebatteerd over de mogelijkheden van gratis openbaar vervoer in Brabant. Aanleiding hiertoe was de discussie die ontstond nadat een meerderheid van de Staten voorstander bleek te zijn voor onderzoek naar gratis openbaar vervoer.

Naar aanleiding van de discussie in de statenvergadering zegde gedeputeerde Janse de Jonge toe een voorstel te zullen maken dat op 19 januari 2007 in de commissie Economie, Mobiliteit en Grotestedenbeleid besproken zal worden. In het voorstel zullen verschillende varianten aan de orde komen. Zo worden scenario's uitgewerkt waarbij rekening gehouden wordt met het verschil tussen landelijk en stedelijk gebied, de mogelijkheden voor verschillende doelgroepen en het tijdstip waarop van openbaar vervoer gebruik gemaakt wordt: spits versus daluren.

Daarnaast zullen ook de financiële mogelijkheden onder de loep worden genomen. Nu brengen provinciale busreizigers ongeveer 22 miljoen euro in het laadje. Financiering daarvan is nog onduidelijk, omdat tijdens de statenvergadering bleek dat de provinciale opcenten voor motorrijtuigenbelasting niet vanzelfsprekend voor financiering van gratis openbaar vervoer beschikbaar zijn. Bovendien is niet duidelijk hoeveel meer bussen en chauffeurs er nodig zijn bij gratis openbaar vervoer, net zo min als bekend is wat het effect zal zijn voor de WVG-tarieven, de tarieven die gelden voor gehandicaptenvervoer.

Ook zei de gedeputeerde namens Gedeputeerde Staten toe dat al lopende experimenten met gratis openbaar vervoer, zoals in Tilburg, niet hoeven te wachten op provinciale beslissingen.




Provincie Noord-Brabant