VVD


29-9-2006

Toespraak Jan van Zanen tijdens 120e AV

Toespraak 29 september 2006
Partijvoorzitter Jan van Zanen

- uitgesproken tekst geldt -

Dames en Heren,
Ere-leden,
Els Veder,

Hartelijk welkom.

Speciaal welkom aan Sybilla Dekker; indrukwekkend die verklaring in de Tweede Kamer bij het terugtreden. Als altijd zorgvuldig en ook zeer persoonlijk. Niet alles was het afgelopen jaar voor jouw een feest.

En ja, bij een terugtreden hoort een aantreden. Pieter Winsemius. Welkom terug als lid van het kabinet. Maak er iets goeds van.

Hartelijk welkom ook aan onze gasten mw. Agnes Jongerius FNV de heer René Paas CNV mw. Siep de Jong vice-voorzitter PvdA

I also would like to welcome the representatives of our liberal sisterpartners from South Eastern Europe who attend our annual congress. A warm welcome to you, indeed. The VVD is a wonderful party and tonight at ten fifteen we'll have another.

Aan de vooravond van de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2006 open ik vanavond, namens het Hoofdbestuur, en ook een beetje namens alle medewerkers van het partijbureau aan de ` Laan' de 120e Algemene Vergadering van onze Volkspartij voor Vrijheid en Democratie, de VVD.

Dames en heren,
Mag ik u allereerst verzoeken te gaan staan. Graag vraag ik uw aandacht voor het overlijden van twee voorstaande leden van onze partij.

Op 30 juni jl. is mejuffrouw Magda van Everdingen overleden, zij was tientallen jaren de secretaresse van het hoofdbestuur. In feite de allereerste directeur van het partijbureau. Zij was de administratieve en organisatorische spil van de partij. Zij heeft de grote namen van het eerste uur van de VVD dagelijks meegemaakt .

Hans Wiegel en Frits Korthals Altes hebben beide heel treffend hun herinneringen aan Magda van Everdingen in afgelopen editie van Liber beschreven. Zij was een nauwgezette, stijlvolle en trefzekere vrouw.

Een `supervrijwilliger achter de schermen'. Daar dreef en drijft onze partij op. De liberalen van het eerste uur verdwijnen nu langzaam maar zeker van het aardse toneel, maar zeker niet uit onze herinnering.

Wij zullen Magda van Everdingen blijven gedenken.

Jan de Monchy
Op 17 september 2006 is op het door hem geliefde eiland Menorca overleden mr. Jan de Monchy. Hij was jarenlang voor de VVD actief in het bestuur van de Kamercentrale Rotterdam en van 1979 tot 1987 in het Hoofdbestuur, waarvan zes jaar als penningmeester.

In deze jaren was hij actief betrokken bij de herstructurering van de partij, zowel organisatorisch als financieel. Jan de Monchy bracht daarbij zijn kennis van financiële ontwikkelingen en mogelijkheden in.

Hij kreeg voor zijn verdiensten voor de VVD bij zijn afscheid als penningmeester dan ook terecht de Thorbeckepenning uitgereikt.

Graag zou ik u willen vragen een moment stilte in acht te nemen voor deze twee liberale pioniers.

Dank u wel.

De vorige Algemene Vergadering, de 119de van 19 en 20 mei jl. vormde de afsluiting van de campagne voor het lijsttrekkerschap. Het slotdebat tussen Mark Rutte, Rita Verdonk en Jelleke Veenendaal werd live uitgezonden door Netwerk. Iets wat nog niet eerder vertoond is.

Als deze campagne voor het lijsttrekkerschap iets heeft bewezen, dan is het dat de politiek leeft, dat de VVD in het middelpunt van de belangstelling staat en dat je als lid van de VVD het verschil kunt maken.

Was de campagne al een uniek media-evenement, de bekendmaking van de nieuwe lijsttrekker in het Okura hotel in Amsterdam was de overtreffende trap voor wat betreft publieke aandacht.

Als de NOS en RTL 4 live verslag doen, als NOVA, Netwerk en Twee Vandaag op locatie uitzenden, dan is dat wederom een bewijs dat politiek niet saai hoeft te zijn, dat de VVD er toe doet, dat het ergens over ging, èn het bewijs dat de uitslag voor alle betrokkenen tot op het moment van de uitslag geheim was gebleven. Heel bijzonder - dat iets geheim blijft - in onze liberale familie. Dat gold overigens ook voor mij!

De rest is geschiedenis. Mark Rutte is onze lijsttrekker en politiek leider. En Rita Verdonk en Henk Kamp staan met stip op de plaatsen 2 en 3.

Zonder iemand te kort te willen doen - zeker de concurrentie niet, we blijven beleefd, en geloven in onze eigen kracht, toch? - dat is toch wel een gouden trio - een supertrio - aan de top van onze lijst.

Zo'n verkiezingsstrijd was nieuw voor de VVD. Het is ook wennen voor ons allemaal om na de interne, soms felle, campagne weer samen eensgezind op te trekken en de rijen te sluiten. Even wennen, maar het is gelukt. Ook dat hoort bij een volwassen en moderne politieke partij die de VVD is.

En weet u wat ook wennen is? Dat het ledental voor het eerst in twintig jaar weer aan het stijgen is. Heerlijk. Netto 2000 leden er bij! En dan nog iets, een eerste resultaat is binnen. Bij een stemming in een politiek cafe in Peking (China) komt de VVD overduidelijk als winnaar bij de komende verkiezingen uit de bus. Dat belooft nog wat!

Dames en heren, U kent de gouden stelregel: zodra de campagne begint richten wij onze energie naar buiten. Richting kiezers. Gaan onze pijlen naar de concurrentie.

Het loket voor interne klachten over zus en me zo gaat op 23 november weer open. In de tussentijd weet u ons te vinden voor uw hartekreten.

En daar zijn telefoon, e-mail en 1 op 1 contact de meest geëigende vormen voor. Dat is overigens iets wat sommigen soms lijken te vergeten. Zelfs als zij prominent zijn of dat waren.

Toen ik nog jong(er) en gelukkig was, kon wederzijds ongenoegen telefonisch of in een gesprek 1 op 1 kenbaar worden gemaakt en daarmee was het leed uit de wereld.

Ongenoegen uiten via de media is `not done'. Liberalen zouden beter moeten weten. Wij hebben immers een voorbeeldfunctie naar elkaar en naar de samenleving ...

Ook in onze partij moeten we blijvend werken aan een cultuur van kunnen dienen en het ondergeschikt maken van de eigen ambities aan het groter belang van de club als geheel.

Ik heb in dit verband even gedacht zal ik in het Hoofdbestuur voorstellen aan de Haya van Somerenstichting vragen een cursus `ego-management' te ontwikkelen?

In het bestaan en functioneren van politieke partijen zijn vandaag en morgen een cruciaal moment.

Wij presenteren immers tijdens dit congres onze kandidaten voor de Tweede Kamerlijst en wij stellen dit weekend ons verkiezingsprogramma vast.

Daarmee leggen wij de basis voor de komende vier jaar. Wie gaan het voor ons doen. En wat gaan zij voor en met ons land doen?

Bij mijn aantreden heb ik me er, samen met de collega's in het Hoofdbestuur, sterk voor gemaakt dat we als politieke partij onze belangrijkste drie functies - opiniëren, recruteren en binden - op eigentijdse wijze moeten blijven vormgeven.

Voor wat betreft het opiniëren Zetten wij ons allemaal in om van de VVD een ideeën- en debatpartij te maken. Daarmee zijn we op de goede weg. Partijraden, themadagen en flitscongressen trekken een toenemend aantal belangstellenden.

Er wordt, met respect voor elkaars mening, op het scherp van de snede gediscussieerd. Denk aan het Liberaal Manifest! Ben daar nog steeds trots op. Al die momenten leveren steeds opnieuw bouwstenen op voor de dagelijkse praktijk voor de vertegenwoordigers van onze VVD op alle niveau's.

En als het gaat om recruteren heeft de Permanente Scoutingscommissie onlangs, zoals u wellicht niet is ontgaan, het traject voor nieuwe kandidaten voor de Tweede Kamerlijst afgerond. Ik wil de PSC vanavond complimenteren met de klus die geklaard is. De PSC heeft potentiële kandidaten niet alleen gesproken maar ook in diverse omgevingen uit kunnen testen. Dat is een nieuw fenomeen. En dat is meer dan alleen de indruk van één gesprek en een blik in de blauwe ogen. De vijver waaruit wij vissen moet zo groot mogelijk zijn. En daar hebben wij dat permanente scouten als instrument hard bij nodig.

Naast dit instrument moeten wij ook in onze wijze van werken een omslag maken. We moeten naar mijn mening meer gaan denken in klussen, en in 1 op 1 contacten dan in functies.

Dat sluit ook beter aan bij wat drukbezette talentvolle personen - iets verder van de partij - in dit tijdsgewricht kunnen en willen bieden.

En door anders te werken zijn ze wellicht makkelijker aan ons te binden.

En over binden gesproken, de derde belangrijke functie van een politieke partij. In en aan onze VVD kan iedereen meedoen en bijdragen. Iedereen is bij ons welkom Als liberaal zou ik willen zeggen: hartelijk welkom. Wij horen te binden in mensen en in opvattingen. Met een liberale visie op het economisch en het maatschappelijke. Met een visie op Nederland en ver daarbuiten.

Steeds opnieuw zal ook de VVD als politieke partij de functie van bundelen van opvattingen en het inspireren van mensen moeten waar maken.

Opinieren, recruteren en binden.

Kan het beter?
Ja, dat kan en moet ook. Dat opiniëren, recruteren en binden is een continu proces. Een proces waarbij alle onderdelen van onze partij vanuit hun rol en vaardigheden elkaar moeten aanvullen en versterken. En waarbij we ook meer dan voorheen gebruik moeten maken van moderne technologieën, om zo ook nieuwe doelgroepen te betrekken bij de discussie en het debat over ons liberale erfgoed en ons toekomstig beleid.

Dames en heren,
de VVD heeft als enige politieke partij aangedurfd in het ontwerp-verkiezingsprogramma echt voor de toekomst te kiezen, en met een open houding die toekomst tegemoet te treden. Ben Verwaayen en de leden van verkiezingsprogrammacommissie zijn een aanwinst voor de VVD. Het laatste woord is nu aan u.

Dames en heren,
onder aanvoering van Mark Rutte gaan wij nu campagne voeren. Ik zie de verkiezingscampagne en de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen en verkiezingen voor een aantal gemeenteraden op 22 november met veel vertrouwen tegemoet.

De VVD is uw lidmaatschap en stem waard!
Ik wens u een goed congres.
Dank u wel.