Project Gemeente Westland


Versterking vermogenspositie bepaalt financiële koers

Publicatiedatum: 29-09-2006

In de Voorjaarsnota 2007-2010 meldde het college van B en W dat extra bezuinigingsmaatregelen ook de komende jaren nodig blijven. Op vrijdag 29 september presenteert het college de ontwerpbegroting 2007-2010. Zoals werd verwacht staan kostenbeheersing en temporisering van ambities en investeringen centraal. Nieuwe bezuinigingen ten opzichte van de Voorjaarsnota zijn niet noodzakelijk. Belangrijkste verschillen met de Voorjaarsnota zijn de sluitende begroting en de nieuw op te stellen Zwembadnota, die aan moet tonen of de bezuinigingen op de zwembaden uitgevoerd kunnen worden. Nieuw is ook dat het college de begroting zelf toe komt lichten in een aantal zogenoemde kernbezoeken.

Zowel de in de Voorjaarsnota beschreven strategische stappen (realistische ambities, inkomstenverhoging, concentratie van voorzieningen en beperking van nieuw beleid) als de daaruit voortvloeiende concrete maatregelen (verhoging
onroerendezaakbelasting, het terugbrengen van zwemvoorzieningen en de concentratie van gemeentewerven) komen terug in de begroting 2007-2010. Sinds de gemeentelijke herindeling is er veel inspanning gepleegd om de begroting sluitend te presenteren. Het goede nieuws is dat dit voor 2007 gelukt is. Dat wil niet zeggen dat er sprake is van een volledig solide begroting. Nog laat deze een te grote dividendafhankelijkheid zien en de structurele uitgaven worden niet altijd gedekt door structurele inkomsten. Wethouder Theo Duijvestijn is voorzichtig optimistisch: Sinds de fusie in 2004 volgde bezuiniging op bezuiniging. In eerste instantie hadden we alle middelen nodig om de tekorten weg te werken. Nu kunnen we ons meer gaan richten op het versterken van de gemeentelijke vermogenspositie. En in gewoon Nederlands: we willen als gemeente ook in staat zijn risicos op te vangen. Op dit moment trekt de economie wat aan, maar je weet niet hoe dat er over een paar jaar uitziet. We moeten heel nadrukkelijk de vinger aan de pols houden.

In gesprek gaan met de Westlanders is een belangrijk aandachtspunt van het zittende college. Onder meer door middel van kernbezoeken willen de bestuurders praten met inwoners. Dat doen ze aan de hand van een thema. Dit jaar is dat de Westlandse begroting en meer in het algemeen de gemeentelijke financiën. Wethouder Duijvestijn: Ik stel me voor dat het college kort toelicht wat de plannen zijn voor het komende jaar. Daarna is er ruimte voor vragen en discussie. Meer informatie over de bijeenkomsten volgt via de gemeentepagina en www.gemeentewestland.nl.