Socialistische Partij

Kant: Pak onethisch illegaal onderzoek in derde wereld aan

29-09-2006 * In het tv-programma Netwerk is aandacht besteed aan een medische experiment van het Nederlandse bedrijf Occam in India. Het bedrijf heeft illegaal onderzoek gedaan bij Indiase patienten, zonder dat die dat wisten. Tweede-Kamerlid Agnes Kant wil strengere regels en controle op dit soort onethische illegale praktijken.

Kant Eerder al meldde Netwerk dat het bedrijf bij de uitvoering van dat experiment alle ethische regels aan zijn laars lapte. Een rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg bevestigt de conclusies uit de reportage.

Occam bleek zogenoemde stents (buisjes die in bijvoorbeeld bloedvaten kunnen worden ingebracht) in India te testte op patiënten, voordat ze in Europa op de markt konden worden gebracht. Patiënten die voor een hartoperatie kwamen werd niet verteld dat op hen werd geëxperimenteerd, bevestigt de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Agnes Kant: "Mensen in de derde wereld als proefkonijnen gebruiken om vervolgens de producten op onze Westerse markt te brengen, daar krijg je toch wel een erg vieze smaak van in de mond." Kant vindt dat het bedrijf alsnog de patiënten moet informeren, excuses maken en ze schadeloos stellen.

De Indiase autoriteiten bevestigen dat Occam in strijd met de regels heeft gehandeld en onder meer niet de medisch-ethische commissie om toestemming gevraagd voor de experimenten. Kant werd door Netwerk om een reactie gevraagd: "Dit is zeer kwalijk. Het is een doodzonde in medisch-wetenschappelijk onderzoek als je patiënten onderdeel laat zijn van je experiment, zonder hen te informeren. Het is volstrekt onethisch om dat te doen."

Ondanks de dubieuze praktijken krijgt Occam toestemming van TNO de stents hier op de markt te brengen. Ondanks waarschuwingen en adviezen van de eigen adviseurs die stellen dat de goedkeuring niet had mogen worden verleend.

Agnes Kant: "Het gaat om rommelig gegevens, rommelige resultaten, bij mij zou dat onmiddellijk vragen oproepen. Waarom dat bij TNO niet is gebeurd? Geen idee. Ik vind het vreemd dat een instelling als TNO daar niets mee doet, daar hadden alarmbellen moet rinkelen. Ik vind dat er verscherpte waakzaamheid moet zijn bij de beoordeling van medicijnen en andere zorgproducten die zijn getest in de derde wereld." Zie ook:
* Bekijk hier de uitzending van Netwerk.