Gemeenten kennen de wet niet


DEN HAAG, 20060929 -- De ambtenaren van de gemeenten zijn niet op de hoogte van de vereisten van de kieswet en sturen de nieuwe partijen met een kluitje in het riet. Van alle barrières die voor de nieuwe partijen worden opgeworpen is dit er één die Binnenlandse Zaken direct is aan te rekenen.

Nieuwe politieke partijen moeten aan veel vereisten voldoen om als politieke partij mee te mogen doen aan de verkiezingen op 22 november. Er moeten 570 ondersteuningsverklaringen persoonlijk binnen één week worden afgegeven op het gemeentehuis, er moet 11.250 euro worden gestort als waarborgsom en alle kieslijsten moeten op 10 oktober tussen 09:00 en 15:00 persoonlijk worden ingeleverd op de 19 hoofdstembureaus van iedere kieskring.

De personen die op de dag van de kandidaatstelling (10 oktober) de kieslijsten inleveren op het hoofdstembureau van een kieskring moeten een uittreksel uit het kiesregister halen bij hun eigen gemeente.

"Hier gaat het al fout" vertelt Rob Verboom, lijstrekker van de Continue Directe Democratie Partij (CDDP), "de ambtenaren kijken ons glazig aan en proberen ons met een uittreksel van het bevolkingsregister af te schepen. Bovendien weten ze niet dat iedere kieskring een gewaarmerkte kopie wil en weigeren die vervolgens af te geven."

De nieuwe partij met de verkiezingsslogan "Kies voor Kiezen" vreest het moment dat de ondersteuningsverklaringen moeten worden afgegeven op het gemeentehuis. "Wij gaan een instructie maken voor de ambtenaren met daarin precies wat ze moeten doen. Als iemand speciaal voor deze verklaring naar het gemeentehuis gaat en de ambtenaar weet niet wat hij moet doen dan is dat waarschijnlijk een verloren verklaring. Mensen gaan niet nogmaals naar het gemeentehuis als ze er één keer voor niets naar toe zijn gegaan."

Ook het beleid ten aanzien van het benaderen van mensen op straat verschilt sterk per gemeente. Een paar voorbeelden. In Utrecht wordt 56 euro in rekening wordt gebracht voor het mogen uitdelen van folders, terwijl in Den Haag een partij alleen zijn eigen rommel moet opruimen. In Arnhem ben je verplicht om 50 meter van de hoofdverkeersaders verwijderd blijven. Het is onbekend of je mensen vanaf deze afstand wel mag toeroepen. Dit zijn maar een paar voorbeelden van de vele verschillen die er zijn en waardoor er een strakker en duidelijker beleid ingevoerd zou moeten worden vanuit het ministerie van Binnenlandse Zaken. Op dit moment wordt er een ontmoedingsbeleid gevoerd en dat is duidelijk niet democratisch.





Continue Directe Democratie Partij