Ingezonden persbericht


persbericht 11 september 2006

Arts-anatoom snijdt in rembrandt

Tentoonstelling rembrandt: death, dissection & doctors

30 september - 22 oktober

In het Lloyd Hotel opent op 30 september een tentoonstelling rond Rembrandts 'Anatomische Les van Dr. Tulp'. De tentoonstelling is samengesteld door Kees Maas, arts die in zijn opleiding tot gynaecoloog anatomisch onderzoek doet.

De Penis van Joep van Lieshout
De tentoonstelling Rembrandt: Death, Dissection & Doctors, belicht de Anatomische Les vanuit een medische blik. Kees Maas koos ondermeer het object de 'Penis' van Joep van Lieshout, het werk 'Omelette' uit de serie 'The Last Supper' van Damien Hirst en de foto 'Anky' van Erwin Olaf. Deze werken worden getoond in de publieke ruimtes van het Lloyd Hotel. Ook programmeert de Culturele Ambassade enkele medische en kunsthistorische lezingen over Rembrandts werk. Deze vinden plaats in het wekelijkse maandagavondprogramma Lloyd Time on Mondays.

Kees Maas ontleedt Rembrandt
Het onderzoek van Kees Maas in het Leids Universitair Medisch Centrum spitst zich toe op de seksuele consequenties van zware gynaecologische operaties, en het streven naar behoud van een bevredigend seksleven voor geopereerde vrouwen. Zijn tentoonstellingsconcept komt voort uit zijn professionele visie op de realiteit van de huidige medische wereld. Vanuit deze blik ontleedt hij het werk van Rembrandt en legt hij relaties met hedendaagse beeldende kunst. Recentelijk was Kees Maas de inspirator van de tentoonstelling Uitzicht met zandkorrel in het Leids Universitair Medisch Centrum. Deze tentoonstelling had als thema de mengeling van fysieke kwetsbaarheid en mentale kracht, het veranderde zelfbeeld en het veranderde wereldbeeld in ingrijpende situaties, Zoals door het besef van een lichaam dat niet langer beantwoordt aan je verwachtingen doordat het 'ziek' is. Kees Maas ondervindt dit aan den lijve nadat hij in december 2004 een slechte diagnose heeft gekregen.

Culturele Ambassade
De Culturele Ambassade organiseert een doorlopend programma van kleine en grote evenementen in het Lloyd Hotel. Deze activiteiten spelen in op de actualiteit van de wereld of van de gasten. Ze kunnen de vorm aannemen van concerten, films, tentoonstellingen of lezingen. Met deze tentoonstelling geeft de Culturele Ambassade een interdisciplinaire invulling aan het Rembrandtjaar.

Agenda:
Expositie, opening vrijdag 29 september om 17.30 uur vanaf 30 september dagelijks geopend van 08.00 's ochtends - 01.00 uur 's nachts Lezingen,
2 oktober, 21.00 uur - Muziek en dans: optreden van de improvisatie rockband 'Oorbeek'. Daarnaast vertoning van de film 'Inner Space'. 9 oktober, 21.00 uur, - kunst- en medisch-historische ontleding van 'De Anatomische Les'. LET WEL: deze lezing vindt plaats in De Waag, Nieuwmarkt 4, Amsterdam. 16 oktober, 21.00 uur, Marianne Crijns - dermatologische analyse van 'De Anatomische Les'.

tentoonstelling en lezingen zijn gratis toegankelijk

Lloyd Hotel & Culturele Ambassade, Oostelijke Handelskade 34, 1019 BN Amsterdam www.lloydhotel.com



Ingezonden persbericht