Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM)


IJmuiden, 30 september 2006
PERSBERICHT: Kinderboek Redding op het Randje over werk KNRM

Reddingwerk op zee spreekt tot de verbeelding van tienduizenden Nederlanders. Het is dan ook niet vreemd dat er tientallen boeken zijn geschreven over die ietwat mystieke wereld van grondzeeën, voortschrijdende technieken en onverschrokken kerels. Gek genoeg ontbrak er tussen al die boeken een spannend leesboek voor de jeugd. Die leegte is opgevuld door Redding op het Randje, een 150 paginas tellend en fraai geïllustreerd leesboek over schipper Douwe Pals en zijn heldhaftige bemanning. Het zijn fantasieverhalen. Maar dat is wat anders dan indianenverhalen. Bij elke zin is de insteek geweest dat het waar gebeurd heeft moeten kúnnen zijn. Dat dat veel lezers onwerkelijk zal voorkomen, bewijst maar weer eens dat onze bemanningen tot ongelooflijke dingen in staat zijn, zegt schrijver én KNRM-medewerker Edward Zwitser.

De schrijver werkt in zijn dagelijks leven samen met de honderden bemanningsleden van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij. Ondanks die jarenlange, dagelijkse routine is de bijkans kinderlijke waardering en bewondering voor de passievolle inzet van de redders niet verdwenen, getuige het openingsgedicht in het voorwoord:

Wat drijft een man
Dit werk te doen
Zo moedig en hulpvaardig?
Juist omdat een man niet drijft!
Simpelweg bewonderenswaardig

Zwitser: Die waardering zit heel diep, ja. En is ook de drijfveer en de inspiratiebron geweest voor het schrijven van dit boek. Ik wil jonge kinderen graag een kijkje gunnen in de keuken van een wereld die voor de gemiddelde Nederlander totaal onbekend is. Ik hoop dat ze daarmee ontzag krijgen voor de zee, en respect en bewondering voor mensen die ook onder gevaarvolle omstandigheden belangeloos naar zee gaan. Hopelijk krijgen ze dan op latere leeftijd ook sympathie voor één van de meest unieke organisaties die Nederland rijk is: de ruim 180 jaar oude Redding Maatschappij, die al sinds haar oprichting draait op vrijwilligers en buiten de overheid om in stand wordt gehouden door met name particuliere schenkers en donateurs.

Redding op het Randje draait om de Terschellinger reddingbootschipper Douwe Pals en zijn vrijwillige bemanning. Het bonte gezelschap maakt in de 150 paginas de meest bizarre voorvallen mee, waaronder twee loodzware reddingen op een onheilspellende Noordzee. Het leesboek is geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar. In de tekst komen nautische termen voor, maar die worden keurig uitgelegd door middel van een doorsnedetekening van een reddingboot, met bijbehorende legende. Zo leren de kinderen direct het verschil tussen stuurboord en bakboord en over de werking van een GPS, zegt de schrijver, die in zijn uitgever een directe collega heeft. Directeur Thomas Steenvoorden van Spider Media is vrijwillig reddingbootschipper in Noordwijk. Onze gezamenlijke passie voor dit werk heeft geleid tot de totstandkoming van dit boek!

Redding op het Randje ligt vanaf 23 oktober in de winkel en kost 14,25.

EINDE PERSBERICHT