Gemeente Breda

Ride and Experience, Brommerdag 2006 op 30 september

Ride and Experience, de Bredase Brommerdag 2006 heeft plaats op zaterdag 30 september op het terrein van de Districtspost Zuidoost aan de Poolseweg 200 van 10.00 tot 16.00 uur. Er zijn vele activiteiten om de verkeersveiligheid te verbeteren, gericht op de bromfietsers.

Doel van de Bredase Brommerdag is dat brommer- en scooterbestuurders, veelal jongeren tussen 16 en 20 jaar, zich bewust worden van hun gedrag en het gebruik van hun brommer / scooter. Dit komt de verkeersveiligheid ten goede. Dat brommerfietsers een kwetsbare groep verkeersdeelnemers zijn blijkt uit de ongevallencijfers. In de periode 2003 tot en met 2005 zijn in Breda in totaal 953 slachtoffers gevallen, waaronder 178 gebruikers van een bromfiets. Verder is er ook aandacht voor het kenteken dat elke brommer vanaf 1 januari zal moeten hebben.

Activiteiten

Op het terrein is een parcours uitgezet om te trainen in het onder bedwang hebben van de scooter. Het verkeershandhavingsteam en het scooterteam van de politie zijn aanwezig met een rollerbank om te kijken naar de snelheid en een geluidsmeter. Ze verrichten daarnaast ook algemene inspecties om te adviseren over de verkeersveiligheid van de brommer. Een audicien kan een gehoortest verzorgen. Blik op de weg is aanwezig met een camerawagen, een praatpaal en een cameraploeg. Kentron heeft een informatiestand over alcohol in het verkeer. Veel aandacht is er voor (de invoering van) het nieuwe kentekenplaatje en een grote kijkbox met de film Effe Chillen over onverantwoord rijgedrag op brommers. Het CBR zorgt voor een theorietoets om de kennis te testen en algemene informatie over het bromfietsgebruik.

Kenteken

Vanaf 1 september is het kentekenplaatje voor de brommer ingevoerd. Tot 1 november 2006 kan men de bromfiets bij de lokale erkende bromfietshandel laten schouwen en een kentekenplaatje aanvragen. De totale kosten bedragen dan EUR 57,50. Na 1 november moet het schouwen bij de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) gebeuren. Vanaf 1 januari 2007 moet elke brommer een kenteken hebben..De keuring bij het RDW station kost minimaal EUR 100,00. Omdat de keuringsstations maar een beperkte capaciteit hebben, kan de RDW niet garanderen dat de bromfiets vóór 1 januari aan de beurt is. De dichtstbijzijnde RDW stations voor Breda zijn Rijen en Roosendaal.

Breda, 22 september 2006