Nederlandse Islamitische Omroep
29 september 2006

Onderwerpen Nioscoop
1 oktober 2006, 12.33 tot 13.03 uur, Ned 2

----------

Dialoog
Het laatste decennium is de dialoog tussen moslims en christenen op een doodlopende weg gezet. Beide partijen twisten over de vraag hoe de dialoog gevoerd moet worden. De uitspraken van paus Benedictus XVI hebben olie op het vuur gegooid. Hoe moet de dialoog tussen moslims en christenen verder? Nioscoop stelde deze vraag aan predikant Mohamed Muhi'eddin Hamada, in Cairo.

Zain Bikha
De Zuid Afrikaanse zanger Zain Bikha vindt in de islam de inspiratiebron voor zijn muziek. Zijn religieuze liederen worden in de hele islamitische wereld beluisterd. Op uitnodiging van Islamic Relief gaf hij onlangs een optreden in Amsterdam. Zain Bikha hoopt dat mensen worden geïnspireerd door zijn muziek.

Topsport en Ramadan
Dat topsport en Ramadan heel goed samen kunnen gaan bewijzen Soumia Abalhaya en Rafik Zohri. Soumia is de huidige wereldkampioen thai-boksen en Rafik werd deze maand derde op het wereldkampioenschap Taekwondo in Bangkok. Beide sporters trainen voor de Olympische Spelen in Peking. Topsport en de Ramadan. Hoe combineren Soumia en Rafik het vasten met hun training en de wedstrijden?

Nioscoop zondag van 12.33 tot 13.03 op Nederland 2.

----------

Onderwerpen NIO radio: De Horizon
30 september 2006, 19.30 tot 20.10 uur, Radio 5

Varen naar Mekka
Van 23 oktober jl. en t/m 4 maart 2006 is de tentoonstelling Varen naar Mekka in het Maritiem museum in Rotterdam te zien. De bedevaart naar Mekka gaat tegenwoordig voornamelijk per vliegtuig, vroeger reisden de pelgrims meestal te voet per kameel of per schip. Met de tentoonstelling 'Varen naar Mekka- de reis van je leven' presenteert het Maritiem Museum een uniek, vrijwel vergeten hoofdstuk uit de zeegeschiedenis. Vanuit Nederlands-Indië, Marokko, Turkije en Suriname vertrokken Nederlandse schepen naar de heilige stad Mekka. De Horizon was uitgenodigd voor een rondleiding.

Imamopleiding bij INHOLLAND
Per 1 september 2006 ging de opleiding voor imam/islamitisch geestelijk werker bij Hogeschool INHOLLAND in Amsterdam en Rotterdam van start. Voor de inhoudelijke uitwerking van het curriculum wordt samengewerkt met de vijf koepelorganisaties: drie Turkse koepels (Milli Görüs Noord Nederland, de Nederlandse Islamitische Federatie en de Stichting Islamitisch Centrum Nederland), een Marokkaanse koepel (de Unie van Marokkaanse Moslimorganisaties in Nederland en een Surinaamse koepel (World Islamic Mission Nederland). NIO-radio woonde een les bij.

Situatie in Gaza is hopeloos
Geschrokken. Dat was de Nederlandse journaliste Simone Korkus toen ze vorige week na ruim een jaar weer in Gaza was. Het kleine beetje hoop dat de mensen hadden na de terugtrekking va het Israëlische leger in augustus vorige jaar, is totaal verdwenen. Alles is verwoest. Mensen hebben honger. Zonder hulp van de internationale gemeenschap is de situatie in Gaza uitzichtloos. Simone Korkus vertelt in De Horizon over haar bezoek aan Gaza.

----------

Op Radio 5 is de NIO elke dinsdag te beluisteren van 22.00 tot 23.00 uur met het programma "Het andere geluid". Elke zaterdag is de NIO te beluisteren van 19:30 tot 20:10 uur op Radio 5 met het programma "De Horizon".

Voor de redactie:
Nadere informatie bij de redactie van de NIO, te bereiken tijdens kantooruren via 035-6772727, of redactie@islamitischeomroep.nl
Postbus 336, 1200AH Hilversum
Of kijk op de vernieuwde website: www.nioweb.nl