Unicef



Miss Ghana 2006 werkt samen met Unicef

29 september 2006, Ghana - De taak van de 23-jarige Miss Ghana, Laminis Mbillah, zit er bijna op. Op 30 september wordt ze in Polen verwacht voor de Miss World-verkiezing. In het afgelopen jaar heeft Laminis veel samengewerkt met Unicef om aandacht te vragen voor de gezondheid van Ghanese kinderen.

Miss Ghana 2006 heeft haar kroon gebruikt om Unicef te helpen met de gezondheid van Ghanese kinderen. Fotö: Photo Club 2005

Miss Ghana 2006 heeft haar kroon gebruikt om Unicef te helpen met de gezondheid van Ghanese kinderen. Fotö: Photo Club 2005

"Vorig jaar heb ik de missverkiezing gewonnen. Maar al lang voor dat moment wist ik dat Miss Ghana zijn veel meer inhoudt dan alleen een titel. Ik bevond me in de bevoorrechte positie dat ik mijn tijd kon besteden aan het helpen van anderen.

Ik heb mijn kroon gebruikt om Unicef te steunen bij twee belangrijke campagnes in Ghana: de strijd tegen de guineaworm en het jodiumtekort.

Het is een ontzettend hectisch jaar geweest en ik heb nauwelijks tijd gehad om op adem te komen, maar het was het meer dan waard.

In haar geboortedorp Zottrikuorn (Noordoost-Ghana) poseert Miss Ghana 2006 met kinderen uit het dorp. Foto: Unicef Ghana 2005 In haar geboortedorp Zottrikuorn (Noordoost-Ghana) poseert Miss Ghana 2006 met kinderen uit het dorp. Foto: Unicef Ghana 2005

Bestrijding van guineaworm Ghana probeert de guineaworm-ziekte al jarenlang uit te roeien. De ziekte komt vooral voor in arme gemeenschappen die gebrek hebben aan schoon water. Kinderen zijn er het meest vatbaar voor.

Ghana is een van de zeven landen op de wereld waar de guineaworm voorkomt. In 2004 meldde Ghana meer gevallen van de guineaworm-ziekte dan welk land ter wereld dan ook .

Samenwerking
Als ambassadeur voor de nationale campagne om Ghana van deze ziekte te verlossen, werkte ik samen met de mensen van het project 'Ghana Guineawormbestrijding, het ministerie van Gezondheid, de Carter Foundation en Unicef. Ik heb 20 gemeenschappen in zeven districten bezocht waar de ziekte heerst. Hier werden dorpsbijeenkomsten, zogenaamde 'durbars', en toneelstukjes gebruikt om mensen te leren hoe ze de ziekte kunnen voorkomen.

Ook heb ik tien scholen bezocht. Hier heb ik met leerlingen gesproken over de risico's van de guineaworm en heb ik waterfilters laten zien.

Met hulp van de British High Commision heb ik meer dan 10.000 dollar ingezameld om nog eens 50.000 waterfilters te kopen voor dorpen waar de guineaworm voorkomt. Gebleken is dat dit middel effect heeft. We hopen dat het aantal guineawormen nu aan het afnemen is. Tussen 2004 en 2005 is het aantal ziektegevallen met 46 procent gedaald.

Lamisi Mbillah, Miss Ghana 2006, vertelt de gemeenschap van Gburimani (Noord-Ghana) hoe ze guineavorm kunnen voorkomen. Foto: Unicef 2005


Lamisi Mbillah, Miss Ghana 2006, vertelt de gemeenschap van Gburimani (Noord-Ghana) hoe ze guineavorm kunnen voorkomen. Foto: Unicef 2005

Het belang van jodium in zout Verder heb ik met Unicef samengewerkt in de jodium-campagne. Doel van deze campagne is dat al het zout op de wereld van jodium wordt voorzien. Dat is een van de goedkoopste en meest effectieve manieren om de levenskwaliteit te verbeteren. Jaarlijks worden er 120.000 Ghanese kinderen met een verstandelijke handicap geboren, omdat hun moeder tijdens de zwangerschap te weinig jodium binnenkreeg.

Andere effecten van jodiumtekort zijn kropziekte, hersenbeschadiging en misvorming. Zwangere vrouwen hebben een grote kans op een miskraam of een doodgeboren kindje.

Om aandacht voor het belang van jodiumzout te vragen ben ik het land in getrokken. Ik gaf de boodschap door aan dorpelingen, radiozenders, belangrijke mensen uit de zoutindustrie en zelfs de president van Ghana.

Dankbaar
Het einde van mijn periode als Miss Ghana mag dan misschien in zicht komen, dat geldt zeker niet voor mijn betrokkenheid met de kinderen van Ghana. Ik ben erg dankbaar dat ik zo'n nobel doel heb mogen dienen en bid dat ik de komende jaren nog veel meer kan doen."