Gemeente Geldrop-Mierlo



KONINKLIJKE ONDERSCHEIDING VOOR BRANDWEERMAN KORPS MIERLO

Op zaterdag 30 september ontving de heer A.J.M. van Melis uit Helmond een Koninklijke Onderscheiding uit handen van burgemeester M.J.D. Donders-de Leest. Dit gebeurde tijdens de jaarlijkse brandweerbijeenkomst van het brandweerkorps Geldrop-Mierlo. De heer Van Melis is Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

In totaal is de heer Van Melis als vrijwillige brandweerman 32 jaar actief geweest. Zijn brandweercarrière begon bij de brandweer in Gemert. Daar is hij in 1973 voorgedragen voor een benoeming tot aspirant brandwacht. In 1974 vond die benoeming plaats. In 1974 werd hij brandwacht 2e klas. In 1977 werd hij brandwacht 1e klas. In 1982 kreeg hij eervol ontslag in Gemert vanwege zijn verhuizing naar Mierlo.

FUNCTIES
In 1980 werd de heer Van Melis in Mierlo aangesteld als brandwacht 1e klas. In 1986 werd hij vervolgens aangesteld als hoofdbrandwacht. In 1990 volgde een aanstelling als onderbrandmeester. Tenslotte werd hij in 1992 aangesteld als ondercommandant in de rang van adjunct hoofdbrandmeester.

Samen met de commandant opereerde de heer Van Melis in de periode 1992 tot 2001 in teamverband. Vaak nam hij in die periode vanwege de afwezigheid van de commandant zijn functie waar. Als gevolg van de verdere professionalisering en vele werkzaamheden in de privésfeer deed gedecoreerde in 2001 een stap terug als ondercommandant. Tot 1 februari 2005 bleef hij functioneren als officier van dienst in Geldrop-Mierlo. Op dat tijdstip nam hij ontslag als vrijwillig officier van de brandweer Geldrop-Mierlo wegens drukke zakelijke bezigheden. De heer Van Melis heeft immers een eigen bedrijf.

Binnen het Mierlose brandweerkorps heeft de heer Van Melis zich bezig gehouden met en was hij verantwoordelijk voor de geoefendheid van dit brandweerkorps. Ook was hij één van de stuwende krachten achter de wedstrijden om de geoefendheid te testen. Daarnaast verzorgde hij de registratie van de brandkranencontrole en de verslaglegging en de samenstelling van de jaarverslagen. Tenslotte is hij een bepaalde periode secretaris geweest van de personeelsvereniging van het Mierlose korps.

Bij zijn 25-jarig brandweerjubileum heeft de heer Van Melis het Zilveren Brandweerkruis van de Nederlandse Vereniging van Brandweerzorg en Rampenbestrijding ontvangen.

Foto: De heer Van Melis met zijn lintje.