Energy research Centre of the Netherlands: September 2006

ECN

o September 2006
- Eerste roadmap voor PV-Thermische systemen
- Een wind van verandering voor Nederland
- Zéér lokale en extreme klimaatveranderingen
- Unieke PECVD machine aan ECN geleverd
- Tweede Nationaal symposium Schoon Fossiel Nederland
- Recent gepubliceerde rapporten

September 2006

Eerste Roadmap voor PV-Thermische systemen

De eerste brede Europese marktverkenning op PVT gebied geeft een uniek overzicht van de huidige stand van zaken, qua technieken en huidige commerciële producten. Daarnaast identificeert deze roadmap een aantal interessante markten voor PVT.

Een wind van verandering voor Nederland

Binnen 20 tot 30 jaar moet de uitstoot van CO2 met 30 tot 50 procent teruggedrongen worden. De opwekking en het gebruik van energie moeten worden geherstructureerd. De stand van zaken voor windenergie wordt gepresenteerd tijdens de Dutch Wind R&D Workshops op 11 en 12 oktober.

Zeer lokale en extreme klimaatverandering

Met de aanschaf van een nieuwe klimaatkamer is de nu mogelijkheid ontstaan om ook voor derden zeer zware klimatologische beproevingen uit te voeren. Een object binnen zeer korte tijd van -65°C tot +200°C brengen behoort hiermee tot het brede spectrum van onderzoek bij ECN.

Tweede Nationaal Symposium Schoon Fossiel Nederland

Op 6 december aanstaande organiseren SenterNovem en het programma CATO, in samenwerking met het Energietransitieplatform Nieuw Gas, in het muziekcentrum Vredenburg te Utrecht het tweede nationaal symposium Schoon Fossiel Nederland.

Unieke PECVD machine geleverd

ECN heeft, in samenwerking met de Duitse partner Roth & Rau, de Roll-to-Roll PECVD machine ontwikkeld, welke in het afgelopen voorjaar geleverd is. Deze pilot-machine wordt ingezet voor de ontwikkeling van dunne-film silicium zonnecellen en modules.

Recent gepubliceerde rapporten

De resultaten van onderzoek bij ECN worden in ECN-rapporten of als artikelen in wetenschappelijke tijdschriften gepubliceerd. Verder worden presentaties, gegeven op internationale conferenties en symposia, integraal gepubliceerd. In september 2006 zijn de volgende rapporten en artikelen gepubliceerd.

Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN), Postbus 1, 1755 ZG Petten, tel. 0224 56 4949, info@ecn.nl

Voor de volledige artikelen: Zie het origineel