Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Onthulling kunstwerk 'Scheepshoorn MS Noordereiland' van Michiel van Bakel

Zaterdag 30 september 2006 om 16.00 uur wordt het kunstwerk 'Scheepshoorn MS Noordereiland' onthuld door Robbert Baruch, lid van het dagelijks bestuur van de deelgemeente Feijenoord. Het kunstwerk is een sculptuur en muziekinstrument in één, en is gemaakt door Michiel van Bakel. Het staat op het Antwerpsehoofd van het Noordereiland in Rotterdam. De onthulling maakt deel uit van het feest ter gelegenheid van de herinrichting van het Antwerpsehoofd en het 25-jarig bestaan van de Koopvaardijhof.

Het zogenaamde MS Noordereiland is een concept van Joe Cillen, kunstenaar en galeriehouder op het Noordereiland: "Stel je voor: het Noordereiland is niet zomaar een (schier)eiland als woongebied in de Maas, maar een schip. Een motorschip dat elk moment de trossen los kan gooien om het ruime sop te kiezen". Dit schip was al voorzien van een stuur- en een bakboordlicht, een kunstwerk van Cillens hand. Er ontbrak nog een scheepshoorn. Deelgemeente Feijenoord, Woningcorporatie de Nieuwe Unie en Stichting Centrum Beeldende Kunst hebben de handen ineengeslagen om de scheepshoorn te realiseren. Aan kunstenaar Michiel van Bakel is opdracht gegeven hiervoor een ontwerp te maken.

Scheepshoorn MS Noordereiland is een gestileerde 'engelentrompet' ofwel Datura en heeft de vorm van een manshoge trompetvormige bloem, uitgevoerd in roestvrijstaal. Deze hoorn versterkt het omgevingsgeluid door de gebogen kelkbladeren zoals een megafoon of een nostalgische 78-toeren pick-up dat doet. Het geluid van de langs varende boten kan met grotere geluidsintensiteit gevolgd worden dankzij deze akoestische versterker in de hoorn. Van Bakel: "Als je vér kunt luisteren krijg je een ander besef van de plek waar je op dat moment zelf staat te luisteren. Het prikkelt je verbeelding."



Ingezonden persbericht