Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T | Kunst & Cultuur

voor onmiddellijke vrijgave

Datum: vrijdag 22 september 2006

Nederlandse Tournee Konzerthaus Orchester Berlin (voorheen Berliner Sinfonie-orchester)

Van 30 september - 4 oktober is het Konzerthaus Orchester Berlin op tournee in Nederland. Als soliste treedt violiste Isabelle van Keulen op.

Op het programma staan Mozarts Symfonie No. 27, in G, KV 199, Brahms Vioolconcert in D, Op. 77 en Beethovens Symfonie nr. 8 in F, Op. 93. De tournee begint op 30 september a.s. in Enschede (Podium Twente), daarna volgen optredens in Amsterdam (Concertgebouw, 1 oktober met ander programma), Tilburg (Theater Tilburg, 3 oktober) en Eindhoven (Muziekcentrum Frits Philips, 4 oktober). De tournee eindigt op 5 oktober met een concert in Antwerpen (De Singel).

Het Konzerthaus Orchester Berlin, in 1952 opgericht onder de naam Berliner Sinfonie-Orchester, heeft sinds 1984 het Schauspielhaus als thuisbasis. Het orkest gaat regelmatig op tournee, en speelde onder andere in de Verenigde Staten, Japan, China, Engeland en Spanje. Het neemt vaak deel aan Internationale Festivals (Prager Frühling, Folle Journée de Nantes etc.). Tijdens de Nederlandse tournee staat het orkest onder leiding van gast-dirigent Lothar Zagrosek. Hij is sinds 1997 artistiek directeur van de Württembergischen Staatsoper Stuttgart. Hij studeerde onder andere bij Bruno Maderna en Herbert van Karajan. Als opera-dirigent werkte hij o.a. met de Staatsopern Wien en het Royal Opera House Covent Garden in Londen. Hij leidde daarnaast grote orkesten zoals de Berliner en de Müncher Philharmoniker, de Wiener Philharmoniker en de London Philharmonic.

Soliste Isabelle van Keulen behoeft vrijwel geen toelichting meer. Zij begon op 6-jarige leeftijd met vioolspelen en kan inmiddels op een zeer succesvolle carrière bogen. Zij trad op met vooraanstaande orkesten zoals het Koninklijk Concertgebouw Orkest, de Berliner Philharmoniker en de London Philharmonic. Ze werkte met dirigenten als Riccardo Chailly, Sir Colin Davis en Valerie Gergiev. Zij mag zich bovendien een virtuoos op het gebied van hedendaags repertoire noemen.