Gemeente Zaanstad

Brugklep Prins Bernhardbrug ingehangen Vaart op de Zaan twee dagen gestremd
25-09-2006

Drie weken geleden werden de wishbones van de nieuwe Prins Bernhardbrug geplaatst. Het komend weekend is het de beurt aan de brugklep. Op zaterdag 30 september en zondag 1 oktober is er daarom geen vaart mogelijk over de Zaan. Het gaat om een stremming tussen de Wilhelminasluis en de spoorbrug in Zaandam. De spoorbrug ligt circa 500 meter ten noorden van de Prins Bernhardbrug. Om de overlast voor de scheepvaart te beperken werkt Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier tegelijkertijd aan de Wilhelminasluis. Er wordt vooral 's avonds en 's nachts in het weekend gewerkt.

Bijna grootste brugklep
De brugklep van de nieuwe Prins Bernhardbrug komt naar verwachting op vrijdag 29 september aan in de Wilhelminasluis van Zaandam. Dat zal niet onopgemerkt blijven, want de brugklep is 20 meter lang, 31 meter breed, weegt 240 ton en is na de Van Brienenoordbrug in Rotterdam, de tweede in grootte van ons land. De klep komt op een ponton vanuit Gorinchem aan.

Werk onder water
Terwijl de brugklep van de nieuwe Prins Bernhardbrug in twee dagen wordt ingehangen, werkt het Hoogheemraadschap aan onderhoud van de sluis: de gaten in de vloer en in het talud worden gedicht. De gaten zijn ontstaan door het zware scheepvaartverkeer. Uit de gaten komt puin vrij dat tussen de sluisdeuren terecht komt. Hierdoor sluiten de sluisdeuren niet goed. De meeste werkzaamheden vinden onder water plaats. Het Hoogheemraadschap rondt haar werkzaamheden af in de weekenden van 14 en 15 oktober en 28 en 29 oktober. Ook die weekenden is de scheepvaart gestremd.