Gemeente Leeuwarden

Opening Land-art Project dorpen Hempens en Teerns

Cultuurwethouder Yvonne Bleize van de gemeente Leeuwarden opent zaterdag 30 september om 16.00 uur het Land-art Project van de dorpen Hempens en Teerns. De opening vindt plaats op het bruggetje aan de Skoalledyk in Hempens.

Aan de noordkant van het dorp is een open gebied van ongeveer 4,5 hectare ingericht als kunstwerk. Dit gebied herbergt een aantal belangrijke historische waarden zoals de terp Glins. Dit is het laatste stuk weiland dat herinnert aan de agrarische identiteit en cultuurhistorie van de twee dorpen.

Gerlof Hamersma en Bertus de Jong maakten in opdracht van Dorpsbelang Hempens ­ Teerns een plan voor dit open gebied.

Het plan voor een Land-art Project voorzag in het terugbrengen van het landschapstype uit de eerste helft van de vorige eeuw met in dit landschap Friese roodbonte koeien. Daarnaast zijn een wandelpad en een ijsbaan aangelegd.

De inrichting van het open gebied en de koeien sluiten op een haast naadloze manier aan bij de wens om de oude dorpsidentiteit te behouden. De koe is ingezet als metafoor, maar is in zeker zin ook verworden tot karikatuur. De inrichting brengt een landschapstype terug uit de eerste helft van de vorige eeuw.

Noot voor de pers: U bent van harte uitgenodigd om bij de opening aanwezig te zijn.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de perstelefoon van de gemeente Leeuwarden 058-2334002