Gemeente Schouwen-Duiveland


Datum

vrijdag 29 september 2006

R. van de Werfhorst, telefoon 06-53845760 0111-652586

JEUGDBRANDWEER MET DRIE TEAMS IN FINALE

De jeugdbrandweer Schouwen-Duiveland laat nationaal van zich horen. Zaterdag 30 september komen de Schouwse aspiranten uit in Waalre voor de landelijke finale. Zaterdag 7 oktober reizen twee juniorenteams af naar Capelle aan de IJssel voor de landelijke finalewedstrijden lage druk.

De ploeg die 30 september in de finale uitkomt bestaat uit 5 meisjes en 1 jongen in de leeftijd van 15 t/m 18 jaar.

In Waalre meten zij hun krachten met ploegen uit Mierlo, Harderwijk, Goes, Oud Beijerland, Maarssen, Veere, Hoogeveen, Culemborg en Denekamp. Zeeland is hier dus uitstekend vertegenwoordigd. Hun opdracht is vooraf onbekend.

De ploegen krijgen een melding van een brand en moeten dan uitrukken met het eigen brandweervoertuig. De inzet is gelijk aan die van volwassen collega's.

De teams, die een week later in de finale uitkomen, moeten tijdens deze krachtmeting laten zien wat ze kunnen op het gebied van brandbestrijding een en onbekende hindernis. Ook hier is de opdracht van te voren niet bekend. Het gaat hier vooral om de eerste basisbeginselen van techniek en tactiek bij brandbestrijding. Op het eerste juniorenteam rust de zware taak om hun landskampioenschap te prolongeren. Behalve Schouwen-Duiveland is ook Goes in de finale vertegenwoordigd. De andere finalisten zijn: Roosendaal, Haaften-Neerijnen, Hagestein, Ede, Heeze-Leende, Dongen en Hogezand-Sappemeer.

Het is voor het eerst in de geschiedenis van de jeugdbrandweer Schouwen-Duiveland dat de beide juniorenteams een finaleplaats hebben bereikt. Dat is zeker voor de jongste ploeg, die net jaar bezig is, een grote prestatie.