Ministerie van Algemene Zaken


1red17237
29-09-2006, Oog op Morgen, R1, NOS, 23.07

MINISTER-PRESIDENT BALKENENDE, NA AFLOOP VAN DE WEKELIJKSE MINISTERRAAD,

OVER DE ALGEMENE BESCHOUWINGEN, HET ASIELBELEID EN HET IN BEWARING STELLEN


VAN KINDEREN

WALLAART:
Meneer Balkenende houdt u van Tompoezen?


BALKENENDE:
Ja..

WALLAART:
Dat komt mooi uit want ik heb ze bij me.


BALKENENDE:
Wat aardig

WALLAART:
Ik geloof dat er aanleiding is voor een feestje of niet.


BALKENENDE:
En zelfs oranje Tompoezen.

WALLAART:
Ik heb de algemene beschouwingen een beetje gevolgd de afgelopen dagen. Het gaat goed met Nederland hè?


BALKENENDE:
Ja we mogen ontzettend blij zijn dat we na moeilijke jaren er zo goed voorstaan.

WALLAART:
Stond in schril contrast met Algemene Beschouwingen die we in het verleden wel hebben gehad aan het begin van het kabinet Balkenende. Dat het slecht ging met de economie, dat de vergrijzing er aan kwam. Was dat niet wat overdreven?


BALKENENDE:
Dat geloof ik niet. Ik moet veel terugdenken aan mensen in 2002. Wat was toen de agenda van de burger. Toen was er onbegrip denk ik voor datgene wat mensen bezig hield. En dat waren de wachtlijsten in de zorg of het feit dat er leraren waren voor de klas. Of dat mensen zich onveilig voelden. De straat niet op durfden. Dat was de agenda van de burger toen. Nu zijn we vier jaar verder en je merkt dat we op al die terreinen vooruitgang is geboekt. En het tweede punt was wat gebeurde er in 2002. Het leek allemaal redelijk goed te gaan maar we holden achteruit. We hadden onze concurrentie positie verloren. De overheidsfinanciën kwamen plotseling heel erg slecht er voor te staan. Het ging slecht met de economische groei, werkgelegenheid ging steeds meer achteruit.

WALLAART:
Dus de hel en verdoemenis die toen uit het kabinet kwam was een reële afspiegeling van de werkelijkheid?


BALKENENDE:
Ik vind dat wij destijds hebben gezegd dat als we doorgaan zoals we doorgaan dan moet je vrezen dat e er economisch niet bovenop komt. En toen zijn we met niet populaire boodschappen gekomen. En dat heeft gewerkt want juist door het maken van die pas op de plaats is Nederland een stuk sterker geworden en loopt Nederland en lopen we weer voorop.

WALLAART:
Marijnissen hoorde ik tijdens APB zeggen dit kabinet lijkt een beetje manisch-depressief. Eerst hebben we het land teveel de put ingepraat en nu is het in eens hosanna.


BALKENENDE:
Dat ben ik niet eens met de heer Marijnissen.. het heeft niks te maken met het land de put in praten. ik vind dat je in de politiek eerlijk moet zijn. Ik denk ook dat we vanwege die eerlijkheid, en dankzij de sociale partners, dat we er nu veel beter voorstaan. Omdat we antwoorden hebben gegeven op reële problemen. Dat is geen kwestie van bangmakerij of angst. Dat heeft te maken met zaken eerlijk onder ogen zien.

WALLAART:
We staan er beter voor. denkt u dat de burger dat ook ziet?


BALKENENDE:
Ik geloof zeker dat de burger ziet dat het anders is. Je ziet op het ogenblik dat elke maand iets als het consumentenvertrouwen weer toeneemt.

WALLAART:
U spreekt over maanden. Ik kan me herinneren dat bij de gemeenteraadsverkiezingen in Maart de regeringspartijen nog flink op hun falie kregen van de kiezer. Dat ging toen juist over armoede, voedselbanken, werkloosheid. Zijn die problemen dan nu verdwenen?


BALKENENDE:
Ik geloof dat we in het begin van dit jaar nog steeds het gevoel hadden dat ook vorig jaar bestond. 2005 was een moeilijk jaar. Iedereen ging er ook in inkomen zo ongeveer op achteruit. Dat was geen makkelijk jaar voor iedereen. En ik kan me best voorstellen dat er ook aan het begin van dit jaar die gevoelens zijn doorgegaan bij mensen.

WALLAART:
Dat was een gevoel, geen reële afspiegeling van de situatie?


BALKENENDE:
Het is natuurlijk opvallend dat je in een half jaar tijd zoveel verschillen ziet in de sfeer van het vertrouwen van ondernemers, van producenten, van consumenten. Dat is echt in een aantal maanden totaal veranderd. Dat is het beeld wat je nu ziet en dat voelen mensen ook.

WALLAART:
Maar bijvoorbeeld Ahmed Marcouch, stadsdeelwethouder in Amsterdam Slotervaart, die zegt het gaat juist heel slecht, jongeren zijn aan het radicaliseren, de segregatie neemt toe, zijn dat dan incidenten?


BALKENENDE:
Daar ga ik niet aan voorbij. Ik zeg we hebben een aantal problemen behoorlijk teruggedrongen die bestonden of soms zelfs opgelost. Maar we zijn er nog niet. En u heeft gewoon gelijk, u noemt situaties in bepaalde wijken in de grote steden, natuurlijk moeten we ons zorgen maken. Want bijvoorbeeld zaken als .

WALLAART:
Mensen daar zeggen dat problemen verergert zijn.


BALKENENDE:
Daar maak ik me ook wel zorgen over. Ik ben ook in Amsterdam geweest. Ik heb met Marokkaanse jongeren gesproken. Ik hoor ook hoe zij praten over de Nederlandse samenleving. Soms is dat iets van onbegrip en soms is het ook een kwestie van ja wat doe je zelf om een goede scholing te hebben. Maar ik zie ook het reële probleem en dat komt helaas te vaak voor dat jongeren met een bepaalde naam niet worden uitgenodigd voor het sollicitatiegesprek of voor die stageplek.

WALLAART:
Wat heeft u daar concreet aan gedaan?


BALKENENDE:
Dat doet me ook pijn. Ik heb dus ook om die reden meegewerkt aan de werktop met de sociale partners. En we hebben als kabinet tientallen miljoenen euro's extra ingezet om meer werk te kunnen maken van stages. Want het is mijn vaste overtuiging dat als mensen geen perspectief hebben, als mensen het gevoel hebben er niet bij te horen dan gaan zaken niet goed. Dus ik loop niet weg voor die problemen die ook reëel zijn.

WALLAART:
Iets anders wat goed verloopt is het migratiebeleid. Want mevrouw Verdonk is kennelijk bijna klaar met haar 26.000 asielzoekers.


BALKENENDE:
Daar hebben we vandaag in het kabinet over gesproken. De datum van 1 oktober is natuurlijk erg belangrijk. Er is gezegd dat er helderheid zou komen voor dat tijdstip.

WALLAART:
In oktober hebben ze allemaal een antwoord gekregen of ze mogen blijven of niet?


BALKENENDE:
Ja er zijn nog wel bepaalde groepen waarbij het iets anders ligt. Bijvoorbeeld er zijn mensen die verdacht worden van oorlogsmisdaden. Dat is een categorie waarvan je niet zomaar kunt zeggen u heeft recht op een bepaalde beslissing.

WALLAART:
Maar wanneer is het nou helemaal afgerond?


BALKENENDE:
Er zijn twee dingen. Het ene is het aspect van helderheid voor 1 oktober. Het andere is het aspect van de terugkeer. Daarvan is gezegd dat we medio volgend jaar zal zijn.

WALLAART:
Midden volgend jaar?


BALKENENDE:
Dat is de bekende terugkeerkwestie. En de minister is daarmee op schema.

WALLAART:
Het gaat goed met Nederland maar vindt u het dan acceptabel dat er kinderen in vreemdelingenbewaring zitten?


BALKENENDE:
Het is altijd pijnlijk. U doelt natuurlijk op het jongetje Hui. Het zijn er niet zo geweldig veel maar het gebeurt wel. het doet mij pijn.

WALLAART:
Waarom stopt u er dan niet gewoon mee?


BALKENENDE:
Het is goed om nog eens te zeggen dat het kabinet natuurlijk het liefst heeft dat het niet nodig is om mensen in bewaring te stellen. Het is een laatste redmiddel. Het kan zo zijn dat mensen volstrekt onwillig zijn om mee te werken aan terugkeer. En dat probeer je eerst via andere wegen op te lossen. Maar er kan een moment komen dat je die bewaring nodig hebt. Tweede punt is van hoe zit het nu met kinderen. Sinds juli geldt de regel dat wanneer er twee ouders zijn met kinderen dat dan alleen het hoofd van het gezin in bewaring wordt gesteld en de anderen mogen dan elders verblijven. En als er sprake is van een éénoudergezin dan kan de ouder in bewaring worden gesteld. Maar er is de mogelijkheid dat het kind bij een voogd of bij een ander wordt ondergebracht.

WALLAART:
Kan ik allemaal volgen maar toch zitten een aantal kinderen hier in een cel. Dus kennelijk slaapt u prettiger bij de gedachte dat er een kind af en toe vast zit dan dat er mensen in de illegaliteit verdwijnen.


BALKENENDE:
U doet geen recht aan wat ik zeg. Ik heb natuurlijk ook liever dat kinderen niet in cellen zitten. Maar dat is dan wel ook afhankelijk van de keuze die bijvoorbeeld de ouder maakt.

WALLAART:
Hun eigen verantwoordelijkheid?


BALKENENDE:
Ja die is er ja.
(letterlijke tekst, ongecorrigeerd, jw)