Politie Groningen

Zaterdag 30 september 2006

Provincie Groningen, 30-09-2006

Scheemda: vrijwillige politie in actie bij grootscheepse verkeerscontrole

De politie heeft vrijdagavond tussen 19.00 en 01.00 uur een grote verkeerscontrole gehouden op de A7 bij Scheemda. Al het verkeer werd van de weg af geleid naar een parkeerplaats. Bij de controle was een grote groep vrijwillige politie betrokken. In totaal zijn bijna 1000 automobilisten gecontroleerd. De volgende bekeuringen zijn uitgeschreven: niet kunnen tonen rijbewijs (41x), niet kunnen tonen kentekenbewijs (37x), niet kunnen tonen keuringsbewijs (2x), lekke uitlaat (7x), gladde banden (2x), overschrijding maximum snelheid (5x), verlopen APK (7x), auto niet verzekerd (2x), niet kunnen tonen legitimatiebewijs (1x), onjuiste verlichting (2x), geen gordel (1x), kind zonder kinderzitje (1x), onleesbaar rijbewijs (1x), overige technische gebreken (2x). Bij de controle was ook een politiehond aanwezig voor het opsporen van verdovende middelen. In één personenbusje is een hoeveelheid drugs aangetroffen en in beslag genomen. Alle bestuurders hebben een blaastest afgelegd. Twee automobilisten waren onder invloed. De controle is gehouden in samenwerking met de Douane, 3VO en de ANWB. Door de ANWB werden tegen kostprijs kleine mankementen verholpen. Zo werd er 37 keer defecte verlichting gerepareerd. Automobilisten konden door deze reparatie een bekeuring voorkomen.

Muntendam: bodemverontreiniging

De politie heeft proces-verbaal opgemaakt tegen een 20-jarige man uit Muntendam. De man had diverse struiken aan de Driemolenslaan in zijn woonplaats bespoten met een bestrijdingsmiddel. Een sterke dieselgeur leidde bovendien naar een afvalhoop achter zijn woning. De man verklaarde de afvalhoop met diesel overgoten te hebben, met de bedoeling deze in brand te steken. Zowel voor het op onjuiste wijze gebruiken van het bestrijdingsmiddel als voor de afvalhoop krijgt de man een proces-verbaal. De gemeente moest komen om diverse struiken en de hoop afval af te voeren.

Bourtange: auto tegen boom

De politie heeft vrijdagavond twee Poolse mannen, 27 en 29 jaar, aangehouden voor het verlaten van de plaats van een ongeval. Aan de Zodenpandweg werd een auto tegen een boom aangetroffen, zonder bestuurder of inzittende. Verderop in een droge greppel trof de politie de twee mannen aan. Sporen wezen uit dat de mannen bij de auto hoorden. Een blaastest resulteerde in 1,6 promille alcohol voor de 27-jarige. De andere man was onder invloed van 0,35 promille alcohol. Beide mannen zijn ingesloten. Nader onderzoek moet nog uitwijzen wie van de twee de bestuurder is geweest. De auto bleek meer schade te hebben, dan door de aanrijding met de boom kan zijn veroorzaakt. Ook dat wordt verder uitgezocht.

Niezijl: automobiliste gewond

Een 77-jarige automobiliste uit Pieterzijl is vrijdagmiddag op de Hogedijk in Niezijl gewond geraakt. De vrouw is vermoedelijk onwel geraakt en daardoor de macht over het stuur verloren. De auto kwam tot stilstand in een sloot naast de weg. Uit verklaringen is gebleken dat de vrouw in de Hoofdstraat in Niezijl even daarvoor de leuning van de brug had geraakt. De vrouw is met een hoofdwond overgebracht naar het ziekenhuis. De politie maakt een registratie van het ongeval.

De Wilp: minibike in beslag genomen

De politie heeft vrijdagavond op de Veenweg in De Wilp een minibike in beslag genomen. De minibike werd bestuurd door een 15-jarige jongen uit De Wilp. Het is verboden om met een minibike op de openbare weg te rijden. De politie maakt proces-verbaal op.

Tolbert: snorfietser probeert te ontkomen

Een 19-jarige snorfietser uit Marum probeerde vrijdagavond op de Dokter Heukelmanstraat in Tolbert aan de politie te ontkomen. De politie wilde de man staande houden, omdat hij geen achterlicht had. De man ging er echter vandoor, maar kon kort daarna alsnog worden staande gehouden. Bij controle bleek de bestuurder niet in het bezit van een certificaat. De man is met twee bekeuringen naar huis gestuurd.

Winschoten: bromfietser onder invloed

De politie heeft vrijdagnacht een 37-jarige bromfietser uit Nieuwolde aangehouden. De man reed over de Grintweg in Winschoten. Bij controle bleek hij onder invloed van ruim 1,5 promille alcohol. Het rijbewijs van de man was echter al eerder ingevorderd en hij was niet in het bezit van een bromfietscertificaat. De politie maakt proces-verbaal op.

Uithuizen: beginnend bestuurder onder invloed

Een 21-jarige automobilist uit Uithuizermeeden is vrijdagnacht op de Leeuwstraat in Uithuizen betrapt op rijden onder invloed. De man viel op doordat hij tegen het verkeer in de Leeuwstraat inreed. Hij kreeg hiervoor een bekeuring. Agenten roken een alcohollucht en hebben de bestuurder aangehouden. Op het bureau wees de ademanalyse een alcoholpromillage van 0,7 uit. Aangezien de man beginnend bestuurder is, maakt de politie hiervoor proces-verbaal op.

Veendam: fietsers gewond

Een 12-jarige fietser uit Veendam is vrijdagmiddag op de Vrijheidsweg in zijn woonplaats gewond geraakt. De jongen fietste vanuit de richting Molensteek en wilde de kruising Vrijheidsweg/Adriaan Tripweg rechtdoor oversteken. Hij verleende hierbij echter geen voorrang aan een van links komende 52-jarige automobilist uit Veendam. De jongen is met enkele kneuzingen voor onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis. Bij de aanrijding werd de fiets van de jongen weggeworpen. Deze kwam vervolgens tegen een 16-jarige fietser uit Veendam aan. Deze fietser reed over de Adriaan Tripweg en kwam ten val. Hij liep een wond aan zijn knie op en moest zich onder doktersbehandeling stellen. De politie maakt een registratie van het ongeval.

Groningen: fietser gewond bij aanrijding

Een 67-jarige fietser uit Groningen is vrijdagavond op de Bornholmstraat in zijn woonplaats gewond geraakt. De man reed vanuit de richting Sontweg en sloeg plotseling linksaf, zonder richting aan te geven. Een achterop komende 21-jarige automobilist uit Aartswoud kon de fietser niet meer ontwijken. De Stadjer werd in de flank geraakt. Hij is voor onderzoek naar het ziekenhuis overgebracht. In het ziekenhuis is een bloedproef van de man afgenomen om vast te stellen of hij onder invloed was. De rijbaan is anderhalf uur afgesloten in verband met remsporen onderzoek door de politie. De politie maakt een registratie van het ongeval.

Groningen: voetganger van de ringweg gehaald

De politie heeft vrijdagnacht een 32-jarige voetganger uit Leeuwarden van de Weg der Verenigde Naties gehaald. De man verklaarde op weg te zijn naar zijn woonplaats. De politie heeft hem met een bekeuring op zak bij het station afgezet.

Provincie Groningen: snelheidscontroles

De politie heeft vrijdag op diverse plaatsen een snelheidscontrole gehouden.

Groningen, Rijksweg: aantal geregistreerde voertuigen: 1604, aantal overtredingen: 130, hoogst gemeten snelheid: 76 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.

Niezijl, N355: aantal geregistreerde voertuigen: 1279, aantal overtredingen: 23, hoogst gemeten snelheid: 98 km/uur, maximum toegestane snelheid: 80 km/uur.