Vlaamse Overheid

Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van vrijdag 29 september 2006

Vlaams vaccinatiebeleid dringt nieuwe Hepatitis B - besmettingen drastisch terug

Het aantal nieuwe besmettingen met hepatitis B daalt reeds voor het derde jaar op rij. Dat maakt Vlaams minister van Welzijn Inge Vervotte bekend naar aanleiding van de Wereld Hepatitis Dag op 1 oktober. In 2005 werden 410 nieuwe hepatitis B- besmettingen gemeld in Vlaanderen. In 2003 waren dat er nog 568. Dat is een daling met 28%. Deze daling is onder meer te danken aan een doorgedreven vaccinatiebeleid bij zuigelingen en specifieke programma's voor de risicodoelgroepen, zoals spuitenruil.

Hepatitis B is een ontsteking van de lever door een virus . Een derde van de patiënten vertoont geen symptomen. De anderen ervaren na twee tot zes maanden vage klachten zoals vermoeidheid, lusteloosheid, misselijkheid en buikpijn.

Het aantal dragers van het hepatitis B virus wordt op 70.000 geschat.

Zij kunnen het virus overdragen via onbeschermde seksuele betrekkingen, via het bloed, en van moeder op kind . Besmetting is ook mogelijk via sperma, voorvocht, speeksel, tongzoenen indien het mondslijmvlies beschadigd is, kleine wondjes, bijtwonden en via gemeenschappelijk gebruik van tandenborstel of scheermesje. Hepatitis A en B kunnen voorkomen worden door vaccinatie, voor hepatitis C bestaat nog geen vaccin.

Welke acties zorgen voor een daling in het aantal besmettingen?

Gratis vaccins voor zuigelingen: 92% is beschermd

In Vlaanderen wordt reeds sinds 1999 het vaccin tegen hepatitis B gratis aangeboden voor zuigelingen. In 2005 was 92% van de zuigelingen in Vlaanderen ingeënt tegen hepatitis B. Dit is een stijging met 24% tegenover de vaccinatiegraad in 1999 . Dit maakt dat Vlaanderen bij de top van de wereld hoort.

Programma Spuitenruil voor druggebruikers

Drugsgebruikers die spuiten delen, zijn een risicogroep. Minister Vervotte subsidieert daarom het programma 'Spuitenruil' in 2006 met 346.944 euro. Door het ruilen van vuile spuiten, riskeren drugsverslaafden minder besmetting hepatitis of andere ziekten.

Gerichte acties via Sensoa

Ook homoseksuele mannen zijn een risicodoelgroep. Sensoa benadrukt daarom in haar acties naar homomannen steeds het belang van een vaccinatie tegen Hepatitis B. Dat doet ze onder meer in haar magazine Bend en op de website mannenseks.be

Voor meer informatie kunt u terecht bij:

Dhr. Hans Seeuws, woordvoerder van minister Vervotte Tel.: 02 552 64 00
Gsm: 0476 32 30 30
E-mail: persdienst.vervotte@vlaanderen.be

Lees meer op: http://www.vlaanderen.be/servlet/Satellite?cid=1159497095822&pagename=nieuwsberichten%2FNB_Nieuwsbericht%2FNieuwsbericht