Greenpeace confronteert CDA met afvalprobleem kernenergie

Stichting greenpeace nederland

http://www.greenpeace.nl

Greenpeace confronteert CDA met afvalprobleem kernenergie Spandoek op partijcongres: 'CDA kiest voor 240.000 jaar kernafval'

Actievoerders van Greenpeace Nederland hebben vanmiddag op het congres van het CDA geprotesteerd tegen het standpunt van de partij over kernenergie. De drie actievoerders lieten een groot spandoek boven het podium zakken met daarop de tekst: 'CDA kiest voor 240.000 jaar kernafval'. Kernenergie is overbodig en gevaarlijk. Het CDA wil duizenden generaties opschepen met levensgevaarlijk kernafval waarvoor nog altijd geen oplossing is. Daarnaast is Greenpeace boos over het afbraakbeleid op het gebied van groene stroom van het CDA.

Het CDA vindt kernenergie noodzakelijk totdat we in de toekomst kunnen overstappen naar duurzame energie. De Energierevolutie van Greenpeace, een scenario doorgerekend door een gerenommeerd Duits instituut DLR, bewijst echter dat kernenergie helemaal niet nodig is. Een nieuwe kerncentrale zou in 2016 klaar moeten zijn. Het scenario laat zien dat in die tijd, door slim om te gaan met energie en schone energiebronnen te gebruiken, acht kerncentrales van het type Borssele voorkomen kunnen worden. Ook zijn er grote vraagtekens bij de beschikbaarheid van voldoende uraniumbrandstof.

Het CDA kiest voor een kerncentrale uit armoede. Het door Balkende geleide kabinet heeft geen werk gemaakt van energiebesparing, er is niet één nieuw windmolenpark op zee gekomen en de subsidie voor het stimuleren van grootschalige biomassaprojecten is de nek omgedraaid. Eerder deze maand heeft de minister van Economische Zaken Wijn zelfs alle subsidies voor schone energie op nul gezet.

Een andere CDA'er, staatssecretaris Van Geel, presenteerde afgelopen donderdag de voorwaarden voor de bouw van een tweede kerncentrale in Nederland. Uit de notitie van Van Geel blijkt dat hij het kernafvalprobleem op de lange baan schuift. Een kerncentrale moet de gebruikte splijtstof tot 2025 tijdelijk opslaan in de hoop dat er ooit een oplossing voor komt. Voor opslag van kernafval op de lange termijn durft Van Geel geen locatie aan te wijzen. Uit de notitie blijkt ook dat de overheid met belastinggeld garant staat voor de grote financiële risico's van een nieuwe kerncentrale.

CDA-leden deden op het congres tevergeefs een poging het kernenergiestandpunt van de partij terug te draaien. Maar er werd op advies van het partijbestuur toch gestemd vóór nieuwe kerncentrales. 'Het afval van kerncentrales blijft 240.000 jaar radioactief. Als Balkenende de verkiezingen wint, zal hij ons en vele generaties na ons opzadelen met een groot financieel en ecologisch probleem', zegt Joris Thijssen, energie-woordvoerder van Greenpeace Nederland.

Voor meer informatie en beeldmateriaal:
André van der Vlugt, persvoorlichter Greenpeace

06 250 31 015
Joris Thijssen, woordvoerder Energie Greenpeace

06 290 01 156

Greenpeace is een onafhankelijke, wereldwijde milieuorganisatie die wordt vertegenwoordigd in meer dan 40 landen. De organisatie wordt in Nederland gesteund door ongeveer 580.000 donateurs. Greenpeace voert actie tegen klimaatverandering, nucleaire energie, giftige stoffen, het kappen van oerbossen en het verdwijnen van biodiversiteit op land en in zee.