Socialistische Partij

De Wit wil opheldering over enorme leegstand in gevangenissen

30-09-2006 * Justitie-woordvoerder Jan de Wit van de SP snapt niet dat er tweeduizend cellen in gevangenissen en huizen van bewaring leeg staan. Volgens vertrouwelijke cijfers van het ministerie van Justitie is 13 procent van het totaal ongebruikt. Tegelijkertijd lopen zesduizend veroordeelden rond, omdat de politie 'geen mankracht heeft om ze op te pakken' en worden steeds vaker 2 gevangenen op 1 cel gezet en kwalitatief dubieuze detentieboten gebruikt.

Jan de Wit Het aantal beschikbare detentieplaatsen in het Nederlandse gevangeniswezen bedraagt volgens de laatste cijfers 14.658. Daarvan staan er 1464 leeg. Formeel gezien is de leegstand nóg groter, omdat ook arrestanten van de politie en uitgeprocedeerde vreemdelingen worden vastgehouden in cellen die eigenlijk toebehoren aan het gevangeniswezen. Uit cijfers van het Openbaar Ministerie (OM) blijkt dat er momenteel zesduizend veroordeelden vrij rondlopen, die hun straf nog moeten uitzitten. Volgens een woordvoerder van het OM is dat aantal zo hoog omdat de politie onvoldoende mankracht heeft om ze op te pakken.

Jan de Wit zal minister van Justitie Hirsch Ballin (CDA) om opheldering te vragen. De cijfers werpen een nieuw licht op het gebruik van meersmanscellen en bajesboten waarvan de veiligheid omstreden is. En waarom moeten gedetineerden nog met zijn tweeën op één cel als er zoveel leegstand is, vraagt De Wit zich af. Zie ook:
* Werkgroep Morgen Beter