De Man van Zes Miljoen is ingehaald


VIANEN, 20060922 -- De Landelijke Vereniging van Geamputeerden (LVvG) zal 30 september op de komende ledenbijeenkomst te Vianen de primeur tonen voor Nederland op het gebied van armprothesen. Voor mensen met dramatische situatie als een arm- of beenamputatie, is het van groot belang dat men met het juiste hulpmiddel als ondersteuning de mogelijkheid krijgt om er weer bij te horen. De technische ontwikkelingen staan niet stil. Was in 1978 in een serie met acteur Lee Majors van 'De Man van Zes Miljoen" met zijn bionisch aangedreven armen en benen nog een sciencefiction, in 2006 is dat de realiteit.

De heer Nijs Vogels is de eerste gebruiker van de DynamicArm elektronische elleboog in Nederland. Vogels verloor zijn arm bij een aanrijding waarbij een vrachtwagen over hem heenreed en zijn arm verbrijzelde. Mede door zijn revalidatiearts, die de medische technologie op de voet volgt, heeft de armgeamputeerde zijn speciale arm ontvangen.

De kunst-arm is prima te combineren met een speciale SensorHand. Deze uiterst gevoelig gestuurde hand is uitgerust met speciale grijpfunctie, die het mogelijk maakt om objecten stevig vast te pakken, maar ook een ongekookt ei kan zonder beschadiging opgepakt worden. Vogels oefent met veel enthousiasme alle nieuwe mogelijkheden die deze hightech arm hem biedt. De arm maakt hem meer mens.

Nederland telt ongeveer 28.000 mensen met een been- of armamputatie, die zich kunnen aansluiten bij de LVvG. Ook is er belangstelling van mensen of ouders van kinderen met een reductiedefect (wanneer bij de geboorte van een kind onderdelen van arm en/of been ontbreken). Hiermee is het de grootste belangenorganisatie voor deze doelgroep, die in samenwerking met haar regionale verenigingen en zusterorganisaties actief is op het gebied van voorlichting en cliƫntenondersteuning.

Naast de speciale arm zullen diverse bedrijven in een middagprogramma voor het voetlicht hun technische staaltjes presenteren en is er veel aandacht voor Lotgenotencontact. Belangstellenden kunnen die dag via het Internet-forum KorterMaarKrachtig communiceren om zo op afstand van de LVvG op de hoogte te blijven.

De dag start om 10.30 met een ledenvergadering in Hotel Vianen, waar ook nieuwe leden van harte welkom zijn. Om 13.30 uur beginnen de presentaties, waaronder de demonstratie van de heer Vogels met zijn bionische-arm. Voor deelname en meer informatie: zie website www.lvvg.nl of neem contact op met het landelijk secretariaat LVvG 030-6039773





Ingezonden persbericht