Ministerie van Defensie

03-10-2006 10:22

EUROPESE DEFENSIEMINISTERS BIJEEN IN LAPLAND

Op de eerste dag van de informele bijeenkomst in Levi (Finland) spraken de EU-ministers van Defensie vooral over crisisbeheersingsoperaties. De vergadering, onder voorzitterschap van de Finse minister Seppo Kääriäinen, begon met operatie Althea in Bosnië-Herzegovina.

De Britse operatiecommandant, generaal John Reith en de Hoge Vertegenwoordiger, Javier Solana, gaven een overzicht van de huidige politieke situatie en het verloop van de verkiezingen, die naar het zich laat aanzien goed zijn verlopen. De ministers concludeerden dat Althea nog steeds een rol heeft. Afhankelijk van de politieke en veiligheidssituatie na de verkiezingen van gisteren, zullen de ministers tijdens de formele Raad van Algemene Zaken en Externe Betrekkingen (RAZEB) in november aanstaande besluiten tot een eventuele reductie van Althea. Momenteel bestaat EUFOR Bosnië uit zo'n zesduizend militairen, waaronder 280 uit Nederland. De secretaris-generaal van de NAVO, Jaap de Hoop Scheffer, gaf aan dat de samenwerking in het missiegebied tussen EU en NAVO goed verloopt.

Vervolgens werd de overgang van operatie Amis in Soedan naar een VN-geleide missie besproken. De ministers onderstreepten het belang van het akkoord van Ajuba en de samenwerking met de Afrikaanse Unie. Minister Kamp bepleitte dat ook moet worden nagedacht op welke wijze de betrokken partijen gedwongen kunnen worden mee te werken om de humanitaire ramp in Darfur te beëindigen.

Naast EU-missies spraken de ministers ook over militaire capaciteitsversterking en civiel-militaire coördinatie. In dit opzicht werd vooral aandacht besteed aan het volledig operationeel stellen van de Battlegroups, de Roadmap to the Progress Catalogue en de nieuwe initiatieven over een maritieme en luchtdimensie van de Headline Goal 2010. Javier Solana zei dat vanaf 1 januari 2007 de eerste Europese Battlegroup, de Nederlands-Duits-Finse, volledig operationeel zal zijn. De voorzitter van de EUMS, generaal Mosca Moschini besprak de stand van zaken rond het Headline Goal 2010-proces

Vandaag komen de EU-ministers ook bijeen als bestuursraad van het Europees Defensie Agentschap (EDA). Zij spreken in dat kader onder meer over de zogeheten Lange Termijn Visie (LTV). Deze beschrijft mondiale demografische, sociale, economische, wetenschappelijke en technologische ontwikkelingen en de gevolgen hiervan voor defensiebehoeften.

Later op de dag staat de missie EUFOR RD Congo op de agenda. Operatiecommandant generaal Karl-Heinz Viereck is hiervoor eveneens naar Finland gekomen. Nederland neemt met een infanterie-eenheid van pelotonsgrootte, enkele stafofficieren en een chirurgisch team deel aan deze operatie.