Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 192

datum: 3 oktober 2006

College Amersfoort realiseert in eerste begroting fors deel van ambities

Veel geld voor jeugd, maatschappelijke opvang en openbaar vervoer

Het college van Amersfoort trekt veel geld uit voor jeugd, maatschappelijke opvang en openbaar vervoer. Dat blijkt uit de meerjarenbegroting 2007 - 2010 die vandaag is gepresenteerd. Voor jeugdbeleid staat 1,5 miljoen euro begroot en voor maatschappelijke opvang staat 5 ton als vaste uitgave jaarlijks opgenomen. Goedkoop of gratis openbaar vervoer is voor jaarlijks 4 ton euro opgenomen. De lasten voor bewoners stijgen de komende jaren nauwelijks. In 2007 blijven de lasten gelijk, op een enkele euro per jaar na. Het college heeft nu ook al afgesproken dat de lasten in 2008 en 2009 maar zeer gematigd zullen stijgen.

Amersfoort richt zich de komende jaren op het potentieel in de stad om samen met de inwoners en bedrijven de stad verder te ontwikkelen. Een vitale stad, waar iedereen telt, staat voor het college centraal. Speciale aandacht gaat uit naar fysieke en sociaal-economische vernieuwing van wijken, jeugd en jongeren, economische ontwikkeling en innovatie in het bedrijfsleven en het groen en blauw in en rond de stad. Op het gebied van grootstedelijke projecten staat de verdere groei van Vathorst en het Eemkwartier hoog op de agenda.

In de begroting van 2007 tot 2010 geeft het college haar speerpunten aan met bijbehorende financiële middelen. Het college kijkt in deze begroting ook alvast verder dan de eerste paar jaar, met de aangekondigde ontwikkeling van een visie op de toekomst van de stad tot 2030.

Een beknopt overzicht van de nieuwe begrotingsvoorstellen:

. Jeugd 1,5 miljoen euro eenmalig
. Maatschappelijke opvang 5 ton euro jaarlijks . Buurtsport en peuterwerk 6 ton euro jaarlijks . Veiligheid en handhaving 8 ton euro jaarlijks . Concept ABC-scholen 4 miljoen euro eenmalig . Goedkoop/gratis openbaar vervoer 4 ton euro jaarlijks . Economie 5 ton euro jaarlijks
. Maatregel sportaccommodaties 1,5 miljoen euro eenmalig . Autoluwe binnenstad 1 ton jaarlijks

De financiële situatie van Amersfoort is op dit moment beter dan in het voorjaar werd verwacht, toen dit college net was aangetreden. Daarom is het mogelijk om meer wensen uit het collegeprogramma te verwezenlijken. Het totale collegeprogramma voor de bestuursperiode tot 2010 vergt een bedrag van jaarlijkse posten van 11,8 miljoen euro en 24,5 miljoen euro eenmalige posten. In deze begroting is voor een bedrag van 4,2 miljoen euro voor jaarlijkse posten en 10,9 miljoen voor eenmalige posten ruimte gevonden.

Dat betekent dat een fors deel van de wensen voor de komende vier jaar al in de eerste nieuwe begroting kan worden gehonoreerd. Daarnaast werkt het college het komende jaar bezuinigingsvoorstellen uit om in totaal 3 miljoen euro ruimte te vinden voor nieuw beleid. In totaal heeft Amersfoort een begroting van 431 miljoen euro. De gemeenteraad behandelt deze begroting in verschillende stappen van half oktober tot en met half november.

. 10 oktober Presentatie begroting in De Ronde van de gemeenteraad . 31 oktober Begroting per programma in De Ronde, inspreekmogelijkheid . 7 november Debat in raad, reactie college, behandeling begroting per programma . 14 november Reactie college op raadsbehandeling, vaststelling begroting

Informatie: Anja Vonk, communicatieadviseur Concernstaf, telefoon: 033 469 49 99, e-mail: a.vonk@amersfoort.nl


---- --