Ingezonden persbericht


Gedragskundige rapportages in strafzaken:
problemen en oplossingen

De SDR nodigt u uit voor het bijwonen van een studieavond, waarin zoals gebruikelijk, zowel voor juristen als voor deskundigen relevante, actuele kwesties aan de orde gesteld worden. woensdag 4 oktober 2006
van 19:00 uur tot ca. 21:00 uur
Kamerlingh Onnes Gebouw (rechtenfaculteit Universiteit Leiden) Steenschuur 25, 2311 ES Leiden
De routebeschrijving en een plattegrond kunt u vinden op website van de faculteit

Inleider: Prof.dr. Corine de Ruiter,
hoogleraar Forensische psychologie aan de Universiteit Maastricht en Programmaleider van het Trimbos-instituut

De rapportages van gedragsdeskundigen, voornamelijk psychiaters en psychologen, spelen in sommige strafzaken een niet onbelangrijke rol. Dit geldt bijvoorbeeld voor de oplegging en de verlenging van vrijheidsbenemende maatregelen als de tbs- en de PIJ-maatregel. Omdat de Nederlandse strafrechter in het algemeen weinig kritische vragen stelt bij deze adviezen, en meestal de adviezen van gedragsdeskundigen volgt, klemt de vraag naar de kwaliteit van deze adviezen des te meer.

Vanuit eigen ervaring en recente literatuur stelt de spreker de praktijk van de gedragskundige rapportage Pro Justitia ter discussie. De risico's van het rapporteren over ontkennende verdachten, het optreden van sociaal-cognitieve bias bij de rapporteur, het ontbreken van wetenschappelijke onderbouwing voor de 5 graden van toerekeningsvatbaarheid, zijn enkele aspecten die aan de hand van casuïstiek worden toegelicht.

Aan het slot van de lezing worden mogelijke oplossingen aangedragen, waarin een belangrijke rol is weggelegd voor de gedragsdeskundigen zelf (richtlijnontwikkeling, opleiding, intervisie), maar ook voor rechters, officieren en advocaten.

Literatuur ter oriëntering:


* Duits, N. (2006). Kwaliteit onderzoek Pro Justitia van jongeren. Academisch proefschrift Universiteit van Amsterdam.
* Mackor, A.R., & Brand, E. (2004). Naar een professioneler oordeel inzake tbs-verlengingen: Analyse van een casus. Proces, nr. 4, 167-174.
* Mackor, A.R. (2005). TBS-verlenging zonder stoornis? Nederlands Juristenblad, 13 mei, 993-994.
* de Ruiter, C. (2004). Forensisch gedragsonderzoek in strafzaken. Justitiële Verkenningen, 30, 50-61.
* de Ruiter, C., & Hildebrand, M. Over toerekeningsvatbaarheid. In: P.J. van Koppen, D. Hessing, H. Merckelbach & H. Crombag (Red.), Het recht van binnen: Psychologie van het recht. (pp. 687-697). Deventer: Kluwer.
* de Ruiter, C., & Hildebrand, M. (2005). Van risicotaxatie naar risicohantering: Indicatiestelling bij forensisch-psychiatrische patiënten. In: C. de Ruiter & M. Hildebrand (red.), Behandelingsstrategieën bij forensisch psychiatrische patiënten (pp. 23-33). Tweede, geheel herziene druk. Houten/Diegem: Bohn Stafleu Van Loghum.

----------
Organisatie: Stichting Deskundigen en Rechtspleging (SDR) Datum: woensdag 4 oktober 2006
Plaats: KOG, Steenschuur 25, 2311 ES Leiden (zaalnummer op het mededelingenscherm bij de ingang) Tijdstip: 19:00 tot (ca.) 21:00 uur
Aanmelden: per e-mail naar info@sdrnet.nl
Kosten: ¤ 20,00 per persoon bij aanmelding over te maken op de bankrekening van de SDR nummer 59 50 14 860 ten name van SDR Den Haag, met vermelding van "woensdag 4 oktober 2006" en de naam/namen van de deelnemer(s).