Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T | Kunst & Cultuur
voor onmiddellijke vrijgave
Datum: maandag 18 september 2006

14e Van Wassenaer Concours: Madrigalen van Monteverdi en lezing "Oude muziek, wat nu?"

Sigiswald Kuijken houdt een lezing over de toekomst van de "oude muziek beweging" en een nieuw ensemble presenteert zich met Madrigalen van Monteverdi. Dat zijn twee hoogtepunten tijdens het 14e Van Wassenaer Concours in Den Haag van 4-7 oktober. Veertien jonge barokensembles uit heel Europa zijn geselecteerd voor deelname door de vakjury, onder voorzitterschap van barokvioliste Marie Leonhardt.

Het openingsconcert op 4 oktober wordt verzorgd door Nuove Musiche o.l.v. Krijn Koetsveld. Dit ensemble is eind 2004 opgericht om vocale muziek uit de eerste helft van de 17e eeuw op topniveau uit te voeren. Voor het openingsconcert staat de muziek uit Claudio Monteverdi's laatste madrigaalboeken centraal, omdat in deze muziek sterk wordt ingezet op het muzikale experiment en er een concertante, virtuoze stijl van adembenemende schoonheid in wordt tentoongespreid. Nuove Musiche laat horen dat deze muziek 400 jaar later nog steeds tot de verbeelding kan spreken.

Op 6 oktober houdt Sigiswald Kuijken een lezing, onder de titel "Oude muziek, wat nu?". Sigiswald Kuijken, die een grote rol heeft gespeeld bij het in de belangstelling brengen van het uitvoeren van barokmuziek op oude instrumenten, zal ingaan op het uitgroeien van deze wijze van musiceren tot succesvolle, brede stroming. Naar zijn idee is "het kind op weg naar volwassenheid, als het er al niet bijna is aangekomen". Op de vraag wat er nu als vervolgstap moet gebeuren (Een moment van reflectie? Waar staat de uitvoerend musicus? Vernieuwing tot elke prijs?) zal hij in zijn lezing ingaan.

Verder op het programma de populaire, gratis toegankelijke lunchconcerten, verzorgd door de deelnemende ensembles op historische Locaties in Den Haag, Voorburg en Leiden, de voorrondes op 5 oktober, openbare masterclasses op 6 oktober en finale en prijsuitreiking op 7 oktober in de Paleiskerk te Den Haag (aanvang 14.00, respectievelijk 18.00 uur). www.vanwassenaerconcours.nl OOT VOOR DE REDACTIE
N

Voor meer informatie, FLYER als *.pdf of interviews kunt u contact opnemen met: Impulse Art Management Tel : 020 626 69 44 Oudezijds Voorburgwal 74 Mobile : 06 2669 8374 1012 GE Amsterdam E-mail : job@impulseartmanagement.nl