Gemeente Den Haag

september 2006
Onthulling ontwerp Stadboerderij Leidschenveen (27 september)

Op woensdag 4 oktober (Werelddierendag) onthult wethouder Rabin Baldewsingh van Leefbaarheid het ontwerp voor stadsboerderij Landzicht in Leidschenveen. De twaalfde stadsboerderij in Den Haag opent in 2007 haar deuren in de herbouwde boerderij 'Landzigt' uit 1853. De stadsboerderij, die gebruik gaat maken van duurzame energie, krijgt een recreatieve en educatieve functie met een speciale boerenlandschapstuin. Naast de boerderij bouwen stichting Ipse en stichting de KIP een woon- en werklocatie met een dagactiviteitencentrum voor mensen met een verstandelijke of meervoudige beperking. Ook dit gebouwontwerp is op 4 oktober te zien.

Historische waarde behouden
De stadsboerderij komt in de herbouwde boerderij 'Landzigt'op het terrein tussen de Laan van Leidschenveen en de Veenwegzone. De oorspronkelijke Zuid-Hollandse boerderij van het hallehuistype is gebouwd in 1853. De historische waarde blijft behouden door bijvoorbeeld de oude balken te gebruiken voor de kapconstructie. In de boerderij hangen straks ook de oude paneeldeurtjes voor een kast in het voorhuis en de boerderij krijgt haar oorspronkelijke kelder met daarin de oude plavuizen vloer.

Landzigt wordt Landzicht
Voor de wijk slaat Landzicht een brug tussen de hedendaagse vinexlocatie en de historische Veenweg. Omdat in het ontwerp historische details hand in hand gaan met hedendaagse wensen is gekozen voor de naam Landzicht als hedendaagse schrijfwijze van Landzigt. Landzicht zal gebruik maken van duurzame energie. Op Landzicht zorgt de warmte van de aarde, via een zogeheten warmtepomp, voor verwarming en tapwater. Door een wisselaar op de pomp, kan deze ook voor verkoeling zorgen in de zomer.

Boerenlandschapstuin
Landzicht krijgt een bijzondere boerenlandschapstuin. In de tuin worden seizoensactiviteiten georganiseerd met een educatieve functie. Het ontwerp is gemaakt door leerlingen van het Welland College in Rijswijk.
Onder begeleiding van de gemeente Den Haag verzorgen de leerlingen ook de coördinatie en uitvoering van de tuin.

Informatie
De onthulling van de ontwerpen vindt plaats tijdens de informatiemarkt voor bewoners in de Montessorischool Leidschenveen aan de Cicerostrook
1 in Den Haag. De markt duurt van 14.00 tot 16.00 uur. De onthulling is om 13.30 uur. Een uitgebreid programma staat op www.denhaag.nl/stadsboerderijen. De ontwerpen zijn na 4 oktober te zien in informatiecentrum Leidschenveen, Zoetermeerse Rijweg 893.