Gemeente Lelystad


Leerbanen en speeddating voor jongeren tijdens Flevotalent

Woensdag 4 oktober vindt het Flevotalent Event plaats. Tijdens dit Event staan jongeren en banen centraal. Het Flevotalent Event bestaat uit de Dag van de stage van de Kamer van Koophandel en uit een actiedag van de Taskforce Jeugdwerkloosheid.

Stage lopen werkt!

Landelijk houden de Kamers van Koophandel een Dag van de stage met als thema Stage lopen, dat werkt!. In Flevoland wordt deze dag georganiseerd door de Innovatiekring Flevoland (IF), in samenwerking met de KvK, VNO-NCW/MKB Flevoland, Syntens en Technocentrum Flevoland. Het doel van de Dag van de stage is om MKB-ondernemers aan de hand van praktijkvoorbeelden kennis te laten maken met de mogelijkheden en de voordelen van optimale samenwerking met het beroepsonderwijs en stagiaires.

Pak je kans op een leerbaan

Daarnaast is er ook een actiedag van de Taskforce Jeugdwerkloosheid: Pak je kans op een leerbaan. De gemeenten Lelystad en Almere hebben zich namelijk ten doel gesteld om resp. 200 en 400 leerbanen te realiseren voor jongeren in het kader van 2e Kans Beroepsonderwijs. De bedoeling is jongeren zonder startkwalificatie via een leerbaan te helpen bij het halen van een MBO-diploma, minimaal niveau 2, aan een ROC.

In Flevoland spant een groot aantal bondgenoten zich in om deze aantallen te realiseren: Taskforce Jeugdwerkloosheid, CWI, Provincie, RMCs, gemeenten, Matchmaker Almere, MKBleerbanen, ROC Flevoland, bedrijfskringen, Kamer van Koophandel, werkgeversorganisaties, vakbonden, kenniscentra, beroepsonderwijs en het bedrijfsleven.

Debatten en speeddating

Het Flevotalent Event bestaat uit een ochtendsessie voor ondernemers uit Flevoland. Centraal tijdens deze ochtend staan twee debatten. Het thema is benut uw innovatiepotentieel met stagiaires. Het eerste debat wordt gevoerd met drie ondernemers en gaat over praktijkervaringen. Het tweede debat staat meer in het teken van 2e kans beroepsonderwijs. Er is ook een informatiemarkt voor werkgevers.

De debatten beginnen om 7.15 uur en worden gehouden in het gemeentehuis van Almere. Vanuit de gemeente Lelystad neemt wethouder Jaap Lodders deel aan het debat over het 2e kans beroeponderwijs.

Speeddaten

Het tweede deel van de ochtend staat in het teken van speeddating en wordt georganiseerd in Lelystad én Almere. Jongeren die op zoek zijn naar een leerbaan kunnen kennismaken met het aanbod van leerbanen én met werkgevers die een leerbaan aanbieden. Het is de bedoeling om in Almere minimaal 400 en in Lelystad minimaal 200 jongeren uit te nodigen voor deze speeddate.

De speeddating begint om 10.30 uur en wordt gehouden bij het ROC Flevoland, Agorawagenplein 1 in Lelystad. In Almere zijn werkzoekenden vanaf 9.45 uur welkom in de Burgerzaal van het gemeentehuis in Almere.

Tijdens de speeddates voeren jongeren met hun CV in de hand gesprekjes van 5 a 10 minuten met de aanwezige werkgevers. Daarbij wordt onder meer gekeken naar presentatie, kennis en vaardigheden. Als het klikt wordt een vervolgafspraak gemaakt, maar soms kan een jongere ook al meteen een baan aangeboden krijgen.

---