Den Haag, 04 oktober 2006

Vragen van het lid Van Dam (PvdA) aan de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen over toenemende klachten m.b.t. de bijverdiengrens bij studiefinanciering

1. Is het correct dat er steeds meer studenten - en met name ondernemende studenten - over de bijverdiengrens van hun studiefinanciering heen gaan? Bent u bekend met het toenemende aantal klachten bij studentenorganisaties hierover? (1)

2. Kunt u over de afgelopen vijf jaar per jaar aangeven om hoeveel studenten het hier gaat die de bijverdiengrens overschrijden en om hoeveel geld het gaat dat terugbetaald moet worden?

3. Waarom houdt u vast aan de bijverdienregeling als voor de overgrote meerderheid van de studenten geldt dat ze op basis van de prestatiebeurs al gedwongen worden om tijdig af te studeren, waardoor ook fraude met inschrijving voor de studiefinanciering niet mogelijk is?

4. Bent u het mij eens dat het onrechtvaardig is dat studenten, die bijvoorbeeld in november en december over de grens heen gaan en die dus twee maanden teveel studiefinanciering hebben ontvangen, het teveel verdiende geld moeten terugbetalen plus een boete voor het gebruik van de OV-jaarkaart gedurende het gehele jaar?

5. Realiseert u zich dat sommige studenten hun beurs moeten terugbetalen, terwijl zij over de gehele studie wel recht hebben gehad op 48 maanden beurs? Bent u het derhalve met mij eens dat er in dit verband sprake is van bureaucratische pesterij en niet van daadwerkelijke fraudebestrijding?

6. Bent u bereid om op korte termijn een voortstel te doen om de bijverdiengrens in zijn geheel los te laten?

(1) Metro, dinsdag 3 oktober 2006

Met vriendelijke groet,

Chantal Linnemann Secretaresse Voorlichting

Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid Plein 2 K 104 Postbus 20018 2500 EA Den Haag Tel: 070 318 2694 Fax: 070 318 2800 c.linnemann@tweedekamer.nl